Arne C Nilssen, professor i entomologi ved Universitetet i Tromsø har undersøkt bildene av hurtigrute-kakerlakkene, og mener han har funnet fram til arten.

LES OGSÅ: Fant kakerlakker på hurtigruta

Det var to store kakerlakker, den ene var fullvoksen, mens den andre var en nymfe. Dette er nok enten australske eller amerikanske kakerlakker. Den tyske kakerlakken er vanligvis mye mindre, så det var helt sikkert ikke en slik, sier Nilssen.

Dette betyr imidlertid ikke at kakerlakkene har kommet fra Australia eller Amerika.

– Nei, dette er bare navn de har fått. Opprinnelig kommer vel de fleste kakerlakkene fra Afrika.

Må regne med koloni

Ifølge professoren kan man neppe regne med at kakerlakker reiser alene, i hvert fall dersom de har tilgang til mat og varme.

– Man må regne et at det kan være en koloni, og de kan også være spredt rundt omkring der det finnes mat som lagre, bysse eller kantine. Som regel må man ha eksperthjelp for å bli kvitt slike. Støvsuger er ikke nok, de er vanskelige å bli kvitt.

Dersom forholdene ligger til rette for det, kan kakerlakkene formere seg raskt.

De har en bra formeringsevne. Særlig dersom det er høy temperatur. Da går det fortere.

Blindpassasjer

Nilssen kan berolige med at kakerlakker har null sjanse til å overleve den nordnorske vinteren.

Dette er varmekjære arter som stammer fra varme strøk. De kan ikke leve her i det hele tatt, og er avhengig av å finne oppvarmede steder å oppholde seg, sier han, professoren.

Han mener at krypdyrene må ha kommet om bord som gode, gamle blindpassasjerer.

– De kan ha kommet gjennom en passasjers bagasje eller med matvarer. Ut fra det jeg kunne se var den ene fullvoksen, mens den andre neppe var det.

Anne Marit Bjørnflaten, kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten ASA forteller at hennes folk har gjennomgått skipet, uten å finne tegn til flere uønskede krypdyr.

– Vi får et skadedyrfirma om bord når skipet kommer til Trondheim i morgen, mandag.