Dagen etter at norske TV-seere fikk et tett og nært blikk inn i den tidvis brutale hverdagen i norsk helsevesen gjennom TV Norge-dokumentaren "På liv og død", fikk vi nok en påminnelse om at det virkelig dreier seg om liv og død.

– I dag er vi først og fremst opptatt av den tragiske helikopterulykken på Sollihøgda og tankene våre går til familiene og våre kolleger i Norsk Luftambulanse. Vi er rystet og fortvilet over det som har skjedd, sier Gilbert til iTromsø.

Heikopterstyrten på Sollihøgda krevde to menneskeliv. Én tredje person er alvorlig skadet, ifølge VG.

- Universitetssykehuset Nord-Norge har også kommet med en pressemelding etter ulykken:

Vi er i sjokk etter nyheten om det tragiske ambulansehelikopter-havariet ved Sollihøgda. Dette er et rystende tap for hele helse-Norge. Vår dypeste medfølelse går til de berørte familiene og til våre kolleger i Norsk Luftambulanse”, heter det i pressemeldingen fra Akuttmedisinsk klinikk.

Viktig dokumentar

Klinikkoverlege Gilbert var en av dem som ble fulgt av kamerateamet fra TVNorge i dokumentaren "På liv og død". Han er godt fornøyd med dokumentaren På liv og død, og håper at den kan bidra til noe mer enn bare å underholde.

– Det finnes ikke noe sterkere drama enn livet selv og dette var en sterk, rørende og politisk viktig dokumentar.

Nettopp det mener Gilbert er suksesskriteriet til serien, som har blitt møtt med unison ros.

– Jeg synes at filmskaperne har lyktes med å gi et troverdig bilde av en av de fineste funksjonene velferdsstaten har, vårt offentlige helsevesen sier Gilbert.

Skåret til beinet

Den profilerte legen legger ikke skjul på at han håper at serien skal bidra til noe mer enn bare å underholde.

– Jeg håper at dokumentaren kan stoppe elendighetsbeskrivelsen av det norske helsevesenet. Vi leverer på høyt nivå over hele landet. Det koster, det skal koste og det bør koste enda mer. Fokuset bør være om vi har tilstrekkelige rammer for å utvikle norsk helsevesen, for i dag er det skåret inn til beinet økonomisk, sier Gilbert.

Legen mener privatisering ikke er veien å gå.

- Vi har fått en ny regjering som ønsker å privatisere helsetjenester i mye større grad. Det er feil vei å gå. Denne dokumentaren er et sterkt innlegg for sterke offentlige sykehus. Den viser med stor tyngde at regjeringen må dekke etterslepet på de offentlige sykehusene. Vi har altfor lavt sengetall, for kort liggetid og for høy beleggsprosent. Vi jobber det remmer og tøy kan holde. Nedskjæringspolitikken må ta slutt. Bedre finansiering av offentlige sykehus er løsningen, ikke privatisering — og dette viser serien veldig tydelig, sier Gilbert.

Ønsket enda mer bredde

Dersom Gilbert har noe å utsette på dokumentaren, er det at den ikke helt har lyktes med å speile hele bredden i helsevesenet.

– Jeg skulle ønsket meg en litt bredere presentasjon av alle yrkesgrupper som deltar. Det er stort sett leger som blir navngitt og intervjuet. Jeg synes at portører, ambulansepersonell, sykepleiere og kontorpersonale skulle vært navngitt og også fått sagt sitt med samme tyngde og plass som legene. Suksesshistoriene vi får se fra norsk helsevesen handler ikke om enkelthelter men om sterke tverrfaglige team, og de dyktige behandlings – og omsorgsteamene består av langt mer enn bare leger. Det vises jo tydelig i serien.

Mats Gilbert Foto: Ronald Johansen