Lørdag kom nyheten om jordskjelvet i Nepal, som hadde en styrke på 7,8 i Richters skala. Dette skulle raskt vise seg å bli en stor katastrofe. Ifølge nepalske myndigheter er over 4.400 mennesker bekreftet omkommet etter tragedien. Sushil Koira, landets statsminister, frykter at tallet på de døde kan være opp mot 10.000.

Ringte familien

Samtidig som de første meldingene om jordskjelvet kom, var Neha Pradhan (25) på arbeid på The Edge. Hun er student ved UiT – Norges arktiske universitet og har bodd i Tromsø i to år.

– Jeg ringte til min nærmeste familie med en gang og fikk bekreftet at de var i orden, forteller Pradhan.

Leter

Pradhan er fra området Katmandu, et av områdene som ble hardest rammet av jordskjelvet. Med skjelvet kom det store ødeleggelser som blant annet førte til at flere mistet sine hjem.

– Det er ingen i min familie som ble skadet, men venner av familien leter fortsatt etter sine nærmeste.

– To venner av meg er bekreftet omkommet, flere har mistet sine hjem og andre er fortsatt fanget i ruinene, sier Pradhan.

Redd

Videre forklarer hun at familien hennes flyktet fra hjemmet sitt med en gang det første skjelvet tok tak.

– Mitt barndomshjem fikk ødeleggelser, men det er ikke fullstendig ødelagt. Familien min ble vitne til at nabohuset ble knust og derfor frykter de også at etterskjelvene skal ta vårt hjem, sier hun.

Etter katastrofen har flere tusen innbyggere i Nepal flyktet ut i gatene i frykt for at flere bygninger skal kollapse.

– Familien min er fortsatt livredde på grunn av etterskjelvene som er kraftige. Det er vanskelig å være i Norge å være vitne til tragedien uten å ha muligheten til og hjelpe, sier hun.

Oppdateres

Til tross for at hun føler seg maktesløs har hun og vennene gjort alt i sin makt for å holde familien opplyst.

– Som en følge av jordskjelvet mistet mange elektrisitet, mobildekning og internett. Dette førte til at de ikke visste hva som foregikk da jordskjelvet startet. Jeg har kontinuerlig ringt dem natt og dag for å oppdatere dem på nyhetsbilde og fortelle når neste etterskjelv kommer.

– Jeg tror ingen av oss har sovet ordentlig siden lørdag, legger hun til.

Ventet syv timer før han fikk tak i familien

Neha Pradhan, Dilli Pzasad Rijal, Shyam Marasini (35) og Rajesh Shigdel (29) er alle fra Nepal og har gitt hverandre god støtte gjennom de siste døgnene.

Alle fire studerer ved UiT og har via telefonsamtaler og sosiale medier holdt familien oppdatert på nyhetsbilde. Rijal ventet lenge før han fikk livstegn fra sin nærmeste familie.

– Det var store problemer med å komme gjennom på telefon til Nepal etter jordskjelvet. Jeg forsøkte å ringe flere ganger og først etter syv timer kom jeg gjennom. Da fikk jeg beskjed om at mine nærmeste var i orden, forklarer Rijal.

– Risikerer sitt eget liv

De fire vennene forklarer at det er hjerteskjærende å se bilder fra hjemlandet, der store deler er lagt i ruiner.

– Venner og familie hjemme forteller at folk er begravd i ruinene, men det er farlig å hjelpe. Etterskjelvene er kraftige og de risikerer sitt eget liv hvis de begynner å grave i ruinene, forteller Shyam Marasini.

Vil spre informasjon

Studentene gjør nå alt de kan for å bidra for å bedre situasjonen i hjemlandet.

– Det folk i Nepal trenger nå er mat, vann, medisin og telt. De kan ikke oppholde seg i hjemmene sine foreløpig, forklarer Rajesh Shigdel.

– Vi ønsker å spre informasjon om situasjonen i Nepal. Vi kommer til å gå rundt med flyers og plakater sentrum, slik at folk i Tromsø vet hvor de eventuelt kan donere penger til de som er rammet, sier Pradhan.