Danskene og ikke minst svenskene har skjønt det. Midt blant alle skinker og svinesteiker som de stapper innpå i jula så er det på sin plass med et litt lettere avbrekk i etegildet.

Og den vesle silda har av en eller annen grunn fått æresplassen i denne sammenhengen.

For en danske er et saftig «smørrebrød» med sild like naturlig som det er for svensken å ha minst tre-fire forskjellige sildesorter på sitt smörgåsbord.

Sild er enkelt, sild er godt og – ikke minst – sild er nyttig – så her kommer tre lettlagde og smaksrike silder til jul.

Sitronsild

3–4 utvannede spekesildfileter

1,5 dl presset sitronsaft

2 dl farin

1 gulrot i tynne skiver

1 liten purre i skiver

1 løk i skiver

10–12 allehåndekorn

Varm opp sitronsaften litt slik at sukret løser seg. La sukkerlaken kjøle seg.

Legg lagvis med sild skåret i munnsbiter, gulrøtter, purre og krydder i et Norges-glass på 6–7 dl. Hell over laken og sett i kjøleskap. Sitronsild trenger omtrent en uke på seg før den er god og mør – og da holder den i minst to-tre uker til.

MER SILD? Glad Midsommar!

Kremet julesild

3–4 store kryddersildfileter (helst Carlos fra Haugesund som du kan kjøpe hos fiskehandlere).

1 løk i tynner skiver

1 grønt eple i skiver

1 gulrot i «mynter»

1/2 dl hakkede cornichons (delikatesseagurk)

6 lett knuste einebær

2 laurbærblader

1,5 dl majones

1,5 dl Kesam (eller ev. lettrømme)

Bland først sammen majones og Kesam. Deretter vender man ned sildefilet i munnsbiter samt alt det andre oppskårne. Legg over i et Norgesglass på ca 7 dl og vent – minst – til dagen etter før dere smaker på silda. Silda holder i hvert fall i tre uker i kjøleskap. En twist på denne silderetten er å bytte ut einebærene med 2 ss gin, det gir en veldig frisk og fin smak.

MER FISK? Solrik fiskesuppe

Peppersild

3–4 utvannede spekesildfileter

1,5 dl eddik 7 %

1,5 dl vann

1,5-2 dl farin

15 allehåndekorn

15 sortpepperkorn

15 rosépepperkorn

10 nellikspiker

1 stjerneanis

3 ss dill

2 laurbærblader

2 rødløk i skiver

Varm opp vann/eddik og rør inn sukker. La kjøle.

NY VRI PÅ JULEKVEITA? Kveite med sverd!

Legg sild, løk og krydder lagvis i et Norgesglass og sett glasset inn i kjøleskapet. La stå i noen dager før du smaker på silda – som vil holde seg fin i tre-fire uker.

Vel bekomme!