Danskene og ikke minst svenskene har skjønt det. Midt blant alle skinker og svinesteiker som de stapper innpå i jula så er det på sin plass med et litt lettere avbrekk i etegildet.
Og den vesle silda har av en eller annen grunn fått æresplassen i denne sammenhengen.
For en danske er et saftig «smørrebrød» med sild like naturlig som det er for svensken å ha minst tre-fire forskjellige sildesorter på sitt smörgåsbord.
Sild er enkelt, sild er godt og – ikke minst – sild er nyttig – så her kommer tre lettlagde og smaksrike silder til jul.
Sitronsild
3–4 utvannede spekesildfileter
1,5 dl presset sitronsaft
2 dl farin
1 gulrot i tynne skiver
1 liten purre i skiver
1 løk i skiver
10–12 allehåndekorn
Varm opp sitronsaften litt slik at sukret løser seg. La sukkerlaken kjøle seg.
Legg lagvis med sild skåret i munnsbiter, gulrøtter, purre og krydder i et Norges-glass på 6–7 dl. Hell over laken og sett i kjøleskap. Sitronsild trenger omtrent en uke på seg før den er god og mør – og da holder den i minst to-tre uker til.
MER SILD? Glad Midsommar!
Kremet julesild
3–4 store kryddersildfileter (helst Carlos fra Haugesund som du kan kjøpe hos fiskehandlere).
1 løk i tynner skiver
1 grønt eple i skiver
1 gulrot i «mynter»
1/2 dl hakkede cornichons (delikatesseagurk)
6 lett knuste einebær
2 laurbærblader
1,5 dl majones
1,5 dl Kesam (eller ev. lettrømme)
Bland først sammen majones og Kesam. Deretter vender man ned sildefilet i munnsbiter samt alt det andre oppskårne. Legg over i et Norgesglass på ca 7 dl og vent – minst – til dagen etter før dere smaker på silda. Silda holder i hvert fall i tre uker i kjøleskap. En twist på denne silderetten er å bytte ut einebærene med 2 ss gin, det gir en veldig frisk og fin smak.
MER FISK? Solrik fiskesuppe
Peppersild
3–4 utvannede spekesildfileter
1,5 dl eddik 7 %
1,5 dl vann
1,5-2 dl farin
15 allehåndekorn
15 sortpepperkorn
15 rosépepperkorn
10 nellikspiker
1 stjerneanis
3 ss dill
2 laurbærblader
2 rødløk i skiver
Varm opp vann/eddik og rør inn sukker. La kjøle.
NY VRI PÅ JULEKVEITA? Kveite med sverd!
Legg sild, løk og krydder lagvis i et Norgesglass og sett glasset inn i kjøleskapet. La stå i noen dager før du smaker på silda – som vil holde seg fin i tre-fire uker.
Vel bekomme!