Det vi derimot har mye av er elg og rein – så når jeg skal lage en bobotie alla Nord-Norge er det skogens konge som havner i gryta.

Det er min gode nabo Jens Kjær som har forsynt meg med både elgkjøttdeig og oppskrift på denne sørafrikanske klassikeren.

Sørafrikansk mat er ikke så vanlig på norske spisebord av en eller annen grunn. Rart egentlig ettersom mange av rettene burde passe som hånd i hanske for oss – kjøkkenet kombinerer råvarer som vi har sans for: vilt, lam og oksekjøtt, fisk, frukt og grønnsaker.

I bobotie kombinerer vi dessuten krydder fra det fjerne øst – karri og søtsterk chutney – med ”europeisk” smak fra laurbær og hvitløk.

Bobitie

Til fire personer brukes:

700 gram kjøttdeig av elg (eller okse)

1 stor finhakket løk

1 raspet gulrot

2 fedd hvitløk

Fres først løk, så kjøttdeig og gulrøtter og til sist presset hvitløk i et par spiseskjeer nøytral olje.

Når kjøttet er gjennomstekt strør man over salt, pepper, 2 ss karri og 1 ss gurkemeie. Rør inn 1–2 ss worchestershire-saus og 1/2 boks hermetiske tomater. Smak på farsen, det skal smake mye karri!

La surre i 15–20 minutter til gulrøttene er møre før du legger i 8 tørkede aprikoser, 8 svisker og 15 mandler som hakkes grovt. La surre ytterligere fem minutter.

Brød- og eggestand

Mens kjøttgryten surrer i panna så fjerner du skorpen fra en liten baguette eller 3–4 loffskiver (det skal bli cirka 2,5 dl brød) som du hakker og blander med 2 dl melk, 1 dl hvetemel og to egg. Rør rundt når melk og egg er trukket inn i brødet.

Dekk bunnen i en smurt ildfast form med kjøttblandingen.

Hell brød- og eggestanden over kjøttet og dekorer med laurbærblader.

Sett inn i 200 grader i ovn og la bobotien bake i en snau halvtime – eller til standen har stivnet. Ta ut og la formen stå.

Hot fruktsalat

Til bobotie er det vanlig å servere søt chutney – eksempelvis mango-chutney og søt frukt.

2 modne bananer i skiver

1 fersk ananas i biter

1 ts cayennepepper

Bland frukten og dryss med cayennepepper.

Server bobotie med ris, og hell gjerne en sørafrikansk pinotage-vin i glasser.

Vel bekomme!

BLANDING: Kjøttblandingen får sin smak fra karri, gurkemeie, hvitløk, aprikoser, svisker og mandler.
DEKORERT: På toppen av brød- og eggestanden legger man laurbærblader som både gir smak og fungerer som pynt.
KLASSIKER: Bobotie – en smaksrik kjøttpai som egentlig skal inneholde antilopekjøtt – er å regne som Sør-Afrikas nasjonalrett. I vår variant har vi brukt elgkjøtt, men det er like godt! Ris, hot fruktsalat og mango chutney serveres til. Alle foto: Christer Pedersen
Bobotie.