iBevegelse-bloggen:

I sør har sommerlige temperaturer tatt knekken på de siste rester av kong vinter. Badetøy og grillen hentet fram for lengst. Her nord derimot, har ikke varmegradene ankommet, men det bør ikke være til hinder for å få fram grillen. I matbutikkene kan du få ferdig klargjort grillmat om du har det travelt, eller du kan lage din egen grillmat om du tar deg litt tid. Det finnes bare muligheter og skal vi driste oss ut i den svenske TV-kokken Tina Nordstrøm verden, er grønnsaker noe av det «hottest» å ha på grillen. Jeg snakker da ikke om bakte poteter eller maiskolber, nei, vår svenske kokk frister med grillet vannmelon og ananas!

Velg riktig grill

Utvalget av grill er stort og det kan være kjekt å bruke tid til å finne en grill som passer til ditt behov. Kullgrill og engangsgriller er hyppig brukt. Det viktige her er at grillen få varme seg slik at kullet er glødende og har fått en grå overflate før du legger på maten. Bor du i leilighet er en elektrisk grill perfekt. Da slipper du å styre med propantanker, trekull eller briketter. For dem som ønsker det mer avanserte er gassgrill tingen. Her kan du også velge en gassgrill og en med flere separate brennere, den gjør det lettere å kontrollere varmen. De beste gassgrillene både gir deg en jevn og velduftende røyk som gir maten en deilig grillsmak, noe en elektrisk grill ikke gjør.

Bruk grillvett!

Jeg ble inspirert av fjellvettreglene og ønske om en hyggelig grillkos. Her er noen enkle grep.

1. Legg ikke ut på grilling uten å ha tint opp maten.

2. Legg ikke ut på avansert bruk av marinader uten trening. Skal du bruke marinade, må du oppbevar marinert mat kjølig før det legges på grillen

3. Vis respekt for været og værmeldingen. Plasser grillen slik at grillos ikke blåser rett inn til naboen ved siden av.

4. Vær rustet mot å blande rå og tilberedt mat sammen selv på korte grilloppdrag. Ta alltid med utstyret som kreves. Pass på at ferdiglaget mat ikke legges på tallerken hvor rå mat har ligget

5. Lytt til erfarne kokker. Vask opp de redskapene du har brukt på rå mat før du bruker de på ferdiglaget mat.

6. Bruk gjerne ei kokebok og gode arbeidsredskaper.

7. Grill ikke alene, grillfest med venner er mye morsommere.

8. Vend i tide. Det er ingen skam og snu. Husk å vende grillmaten gjevt og flytte den litt rundt på grillen slik at maten blir jevnt stekt.

9. Spar på kreftene og ha nok energi til å bære engangsgrillen i søpla etter bruk om du griller ute i naturen, NB! I riktig søppel!

Sunn grillmat

Våg og vær leken og tenk kreativt, eller hent inspirasjon fra kokeboka til for eksempel Tina Nordstrøm. Det er mye deilig og sunn mat som kan lages på grillen. Her er noen tips; bytt ut den tradisjonelle potetsalaten med for eksempel grillede grønnsaker som asparges, squash eller aubergine. Om du pensler med en god olivenolje og griller grønnsakene til de er lett brunet, eller legger de i folie, så beholder du både smak og aroma En enkel og nydelig rett er grillet laks på grønnsaksseng pakket i folie. Det er en av mine grillfavorittretter. Jeg synes et godt måltid trenger en frisk avrunding. Så mitt stalltips er å prøve følgende; dekk ananasskiver og fersken med et tynt lag med honning og kanel. La frukten ligge på grillen og stek den til honningen begynner å karamellisere. Kan serveres med yoghurtis ved siden av.

Ta på varme klær, fyr opp grillen og vel bekomme!