Det har vært noen tunge måneder for småbarnsmamma Lene Rundhaug og hennes familie.

I desember oppdaget hun et søkk i brystet. Da moren hennes tidligere har hatt brystkreft, valgte hun å kontakte fastlegen. Der ble hun henvist videre til mammografi 17. desember, hvor det ble oppdaget kuler i begge brystene. Videre ultralyd viste at kulen i venstre bryst så suspekt ut.

– Deretter gikk alt veldig fort. Jeg ønsket å komme i gang med behandlingen før jul, og var på cellegift allerede 18. desember, sier Rundhaug.

Med gode prognoser og en støttende familie holdt Rundhaug og familien motet oppe.

9. februar kom beskjeden om at hun trolig hadde spredning til leveren.

– Da viste undersøkelser at jeg hadde to flekker på leveren som kunne være metastaser og spredning. Da tenkte jeg at livet mitt kom til å bli veldig kort.

Medisinen

Ingen vet noe om fremtiden. Og Rundhaug bearbeider sykdommen sammen med familien.

– Jeg er en forsiktig optimist. Perjeta gir alvorlige syke kvinner i gjennomsnitt 15,6 måneder lengre levetid, men halvparten lever fem år eller lengre.

Grunnen til at 35-åringen har valgt å dele sin historie er at det finnes en medisin tilgjengelig som kan være henne til hjelp.

"Perjeta" er godkjent på det norske markedet, og brukes på lignende tilfeller som Rundhaugs i andre land. Du kan få den på private sykehus, men den er ennå ikke tatt inn i de norske offentlige helseforetakene.

Grunnen: Legemiddelfirmaet Roche og Beslutningsforumet for nye metoder, som består av direktørene for de fire regionale helseforetakene, har ikke blitt enige om prisen på medikamentet.

For den unge moren og hjemmesykepleieren fra Tromsø er dette en beskjed som gjør det vanskeligere å håndtere den allerede tunge situasjonen familien har havnet i.

– Jeg ønsker ikke denne medisinen bare for meg, men også for alle de andre kvinnene som har behov for en behandling som hjelpe rdem til et lengre liv.

1 million kroner

Aleris opplyser til Aftenposten, som omtalte saken fredag, at det hver dag ringer kreftpasienter eller pårørende som etterspør kreftmedisiner. Flere mottar "Perjeta". Gjennom sitt behandlingsløp på gjennomsnittlig 18 måneder kommer medisinen der for en pris på 795.000 kroner årlig.

– Vi har tilgang på de medisinene som Beslutningsforumet ikke har sagt ja til, men som har markedsføringstillatelse i Norge og brukes i de fleste andre europeiske land, uttaler administrerende direktør i Aleris, Grethe Aasved, til Aftenposten.

Hun legger til at leger i det offentlige helsevesenet fortviler, og at mange av Aleris sine pasienter er henvist videre fra det offentlige.

For Lene Rundhaug og hennes familie teller hver eneste dag. Muligheten til å kunne tilbringe tid sammen med Mikael (2,5) betyr mer enn alt. Når hun vet at det er en mulighet for at "Perjeta" kan forlenge livet hennes med ett år eller mer, er det dyrebar tid hun ikke vil være foruten.

Utfordrende

– Jeg håper at helseforetakene snart kan komme til enighet med legemiddelprodusenten i dette spørsmålet, selv om jeg har forstått gjennom mediene at dette er en utfordrende prisbehandling. For meg og andre kvinner som er rammet betyr tiden vi kan få gjennom behandling alt.

– Søsteren min har stilt veldig opp, og vurderer hvordan vi kan samle inn penger for å få råd til medisinen. I ytterste konsekvens må vi ta opp lån for å finansiere det, men det er noe jeg helst vil unngå. Vi har lån nok som det er, og dersom jeg skulle gå bort er det ikke noe jeg har lyst til å laste min samboer med i etterkant, sier Rundhaug.

Hun har selv jobbet som hjemmesykepleier. I jobben har hun møtt kreftsyke, og kjenner til sykdommens skyggeside.

– Har din bakgrunn hjulpet deg i møte med sjokket om egen sykdom?

– Både ja og nei. Møtet med andre syke gjennom jobben har gitt meg tid til å reflektere over hva jeg ville gjort om dette hendte med meg. Men nå når jeg er syk, er det også en utfordring å kjenne til hvordan ting kan utarte, sier Rundhaug.