Mens lillesøster Sofie (14) konfirmerte seg i arvet bunad fra farmor, kunne storesøster Ingrid Vedeler (17) ta på seg en helt ny gudbrandsdalsbunad sydd etter alle kunstens regler av amerikanske Sue Sutherland.

Og det er ikke den eneste bunaden Sutherland har laget for Vedeler-familien. Også pappa Gjert-Henriks gudbrandsdalsbunad kom i sin tid fra Sutherlands skredderstue i Ely, Minnesota. Og bunadsinteressen oppsto da Ingrid og Sofies mamma, Gørill, var utvekslingsstudent hos Sutherland og hennes ektemann, Jim, i 1988

LES OG SE VIDEO: Unngå disse bunad-tabbene

Fortjeneste eller feil?

– Du kan vel si at det er Gørills fortjeneste at jeg har valgt dette som en karriere. Eller kanskje du kan si at det er hennes feil? Distinksjonen der må du nesten spørre mannen min om, sier Sutherland og ler.

iTromsø treffer henne hjemme hos familien Vedeler på Bekkevoll. Dagen i forveien ble konfirmanten Sofie feiret. Hun hadde på seg farmors bunad.

– Det er en tradisjon i familien og jeg ble også konfirmert i den. Derfor valgte jeg en bunad i svart fra Gudbrandsdalen som lignet på farmors, sier Ingrid til iTromsø.

Hun ser ned på sin nye bunad og er tydelig fornøyd.

SE VIDEO OG LES SAKEN: Slik pusser du bunadssølvet riktig

Utallige kurs

– Sue er flink, slår hun fast.

Det hersker det lite tvil om, men så er da arbeidet hennes preget av både kjærlighet til håndverket og utallige kurs. Hun har blant annet tatt den offisielle bunadsopplæringen på tre år og har besøkt Norge over 50 ganger for å lære mer. Til sammenligning har hun bare vært seks ganger i Finland hvor hun har anene sine fra.

– Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for håndarbeid og begynte med hardangersøm. Mens Gørill var hos oss påpekte hun flere feil ved en dukkebunad jeg laget. Jeg er en perfeksjonist og liker å gjøre ting riktig, så det ga meg lyst til å lære mer.

Klær som varte

Nå holder hun kurs for bunadsinteresserte over hele USA og har ordreboken full av bestillinger. Da er det stort sett bunader fra Sør-Norge som etterspørres.

– For meg er bunaden spesiell blant annet på grunn av de gamle teknikkene som brukes. Det vitner om en tid da man laget klær som skulle vare, i motsetning til i dag.

I Troms er nordlandsbunaden den vanligste. Den fikk hun se for første gang da Gørill bodde hos familien Sutherland.

– Nordlandsbunaden er vakker, men jeg synes det er noe spesielt ved de aller fleste bunadene, særlig de som kan fortelle noe områdets historie.

Bunadstradisjon

Det er også viktig for Vedeler selv.

– Mor kom fra Gjøvik så det var naturlig for meg å velge en bunad derifra. Vi har en lang bunadstradisjon i vår familie og jeg bærer min med stolthet, sier Gjert-Henrik.

At den er laget av en amerikaner gjør ham ingenting. Tvert imot.

– Siden jeg selv er født i Portland, Oregon har jeg både norsk og amerikansk statsborgerskap. For meg er det et tilleggsaspekt ved Sues bunad som er veldig kult, avslutter han.