– Norske strømkunder bruker 70 prosent av strømmen de kjøper på oppvarming av boligen og varmtvann, forteller Stig Asle Hansen i Ishavskraft.

Enova anslår at en gjennomsnittlig familie med to voksne og to barn årlig forbruker 26.000 kWh. Med utgangspunkt i en strømpris på 80 øre utgjør dette nærmere 12.000 kroner for oppvarming og 3000 kroner for varmtvann.

Men dette er bare landsgjennomsnittet. Vi som bor her i nord bruker gjerne enda mer. Særlig dersom det blir kaldt i været — som nå.

– Når temperaturen faller ned mot minus 15 grader her i Tromsø øker gjerne forbruket med 15-25 prosent.

Timeglass i dusjen

– Det enkleste du kan gjøre er å bruke kun halvparten av tiden i dusjen om morgenen. Synger du vanligvis åtte minutter lange «Stairway to heaven» kan du heller prøve deg på tre minutter lange «Rosie» av Violet Road isteden. Det gir et stort kutt i strømforbruket. Dusj er bedre enn badekar, og sparedusj er best. Et timeglass i dusjen gjør barn og unge oppmerksomme på hvor lang tid de bruker.

Hansen er skråsikker i sin påstand om at potensialet for kutt i strømregningen hos folk flest er inne blant husets fire vegger — ikke ved å bytte strømleverandør.

– Strømkutt trenger ikke å gå på bekostning av komfort. En temperatursenking fra 22 til 21 grader merker du ikke. Vedfyring og stearinlys kan være fine på toppen av strømfyringa.

Skjulte strøm-sluk

Jevnt over er det ikke mye å spare på å kutte i bruken av småelektronikk som støvsugere, vaskemaskin og oppvaskmaskin. Men Hansen påpeker at det kan være mye å spare på å fjerne skjulte strømtyver.

– TVer og spillmaskiner på standby drar mye strøm. Det samme gjør mobilladere som står i veggen.