Hvert år har Lyngen omlag 40 skoleelever som skal ta videregående opplæring. Mange av dem må ut av hjemkommunen for å få den utdanningen de ønsker seg.

I et kokende leiemarked i Tromsø etterlyser Lyngen-politikerne nå grep for å sikre de unges utdanning og fremtid.

– Kommunestyret i Lyngen har sendt Tromsø kommune en anmodning om å se på muligheten for en internat- eller hybelhusløsning, sier ordfører Sølvi Jensen (Ap) i Lyngen.

Må flytte

Mange av ungdommene som er bosatt på Lyngseidet, velger å dagpendle til skolen i Nordkjosbotn. Men for de som bor i ytre deler av kommunen, er ikke det et alternativ. Dermed må de konkurrere med studenter og arbeidsfolk i et beintøft boligmarked i byen.

– De står sist i køen for å få seg en plass å bo, og er helt avhengig av foreldrenes økonomi for å få det til, sier Jensen.

Hun mener Tromsø kommune må ta sitt ansvar som vertskommune, og tilby plass på hybelhus eller internat for tilreisende elever, både fra Lyngen og andre utkantskommuner.

– Det vil være naturlig at også Troms fylkeskommune, som har ansvar for videregående opplæring, bidrar økonomisk, sier Jensen.

Trygge rammer

Lyngen-ordføreren mener det er tøft for mange foreldre å sende barna sine fra seg i så ung alder, og at det nettopp på grunn av alderen, er viktig å gi dem trygge rammer i storbyen.

– Det er ikke bare for en 15 eller 16-åring å skulle flytte alene til Tromsø, og mange hadde nok ikke gjort det hvis de ikke var nødt. Det handler om å gjøre deres tilværelse litt enklere og tryggere, sier hun.

Et annet poeng Lyngen-ordføreren trekker frem, er den urovekkende høye andelen elever som dropper ut av videregående skole.

– Jeg er redd den kan komme til øke når forholdene er slik som nå for distriktsungdommen, sier hun.

Ingen planer

Tromsø kommune har ingen planer om å bygge boliger for distriktsungdommen. Det opplyser politisk rådgiver ved byrådsavdeling for utdanning, Andreas Willersrud (H).

– Det foreligger ingen planer fra Tromsø kommunes side om å bygge egne boliger for elever i den videregående skolen, men vi vil alltid være åpne for å se på løsninger, sier han.

Han mener det er Troms fylkeskommune som er rette adressat for en slik anmodning.

– Det er Troms fylkeskommune som legger skolestrukturen i fylket, og etter vårt syn er det de som sitter med primæransvaret for videregående opplæring i fylket, sier Willersrud.

Samarbeid

Men heller ikke Troms fylkeskommune har noen planer om å bygge boliger for elever som tar videregående opplæring i Tromsø.

- Selv om vi prøver å tilrettelegge slik at flest mulig bor hjemme, kommer vi ikke utenom at en del må flytte - og vi ser at behovet er der. Vi samarbeider med Studentsamskipnaden i Tromsø for å finne løsninger, og har også gitt bort en tomt til dem på Dramsveien. Vi håper at de kan hjelpe oss litt når boligene der er ferdigstilt, men det har desverre tatt tid, sier fylkesråd for utdanning, Roar Sollied (V).

Andreas Willersrud, Reportasjen Foto: Tor Farstad, Tor Farstad