Med hjelp fra engasjerte frivillige har Røde Kors i Tromsø etablert en topp kvalifisert dronetjeneste i korpset. For vise hvor effektivt den nye teknologien jobber, har de samlet troppen på Kattfjordeidet - et område der flere mennesker de siste årene har omkommet i skred.

– Når vi sender dronen avgårde, tar det kun minutter før den er på høyde med toppene her. Vi kan sende den rett inn i skredområdet for å se etter folk eller spor, forklarer dronepilot Viggo Lorentsen.

Han er en av flere frivillige som bruker sitt private utstyr for å bistå Røde kors i skredsøk. Med fjernkontroll sender han dronen, et hexakopter med seks små motorer, opp forbi fjelltoppene. Der henter den inn verdifull informasjon for bakkemannskapene.

– For oss er det et ypperlig verktøy i farlige skred, der det er en risiko å gå inn. Den kan være spesielt nyttig hvis det er flere skred i området, eller hvis skredet er stort, forklarer fagleder for skred i Røde Kors, Tore-Andrè Skjelbakken.

Filmer fra luften

Dronen har et lite kamera montert på undersiden, og filmer alt den møter på sin vei. Dataene den henter inn, vises på en liten skjerm på bakken. Her kan redningsmannskapene få et overblikk over skredområdet, og vurdere hvilken vei som er tryggest når de tar seg inn.

– Oversikt fra lufta gjør at vi kan planlegge vårt søk bedre. I tillegg til å få hjelpen frem til de som er skadet eller tatt av skred, øker den sikkerheten for vårt mannskap, sier Skjelbakken.

Bruk av drone i skredsøk er nybrottarbeid, men utover rekkevidden er det få begrensninger for bruken.

– Den kan ikke fly bak fjell eller solide hindringer, og ikke i sterk vind. Ellers er det kun batteriets levetid som setter grenser. Det varer mellom 20 minutter og en time - avhengig av utstyret, sier Kristian Vassnes i UAS-gruppa.

Gir muligheter

Røde Kors ønsker å utnytte de mange mulighetene dronene gir, både i skredsøk og når folk går seg bort eller setter seg fast i skog og fjell. Drømmen er å bygge opp utstyret som en del av beredskapen.

– Vi trenger 200.000 kroner for å få alt på plass. Vi vil gjerne komme i kontakt med folk som kan hjelpe oss å dra dette prosjektet videre, sier leder i Tromsø Røde Kors, Jørn Olsen.

KOSTBART: Kristian Vassnes viser frem kameraet Røde Kors har kjøpt til dronebruk. Vekten er 75 gram, og prislappen 70.000 kroner.