I et bolighus med sentral beliggenhet i kommunen, holder krisesenteret for Tromsø og omegn til. Det er slettes ikke et moderne hus og plassen er det noen ganger trangt om.

Så langt i år har 22 voksne og 18 barn bodd på krisesenteret.

– De som oppsøker oss er i en akutt krise. De trenger et sted hvor de kan være trygge. Noen må også samle krefter til å gjøre endringer i livet, sier leder Hanne Stenvaag ved Krisesenteret for Tromsø og omegn.

Hvor lang tid de forskjellige blir boende varierer.

– Noen er her en dag eller to, mens andre trenger flere måneder, sier Stenvaag.

Vanskelig å finne bolig

Nå som det er et presset boligmarked i Tromsø kommune er det flere som blir boende lenger enn nødvendig på krisesenteret. De finner rett og slett ikke et annet sted å flytte.

– Det er ekstremt vanskelig å finne en bolig. De som kommer hit har jo heller ikke planlagt at de skal flytte. Å finne seg et nytt sted å bo er en viktig brikke i å skape seg et nytt og trygt liv, sier Stenvaag.

Stenvaag understreker at det ikke bare er det private boligmarked som er presset.

- Tromsø kommune har få kommunale boliger og en veldig lang venteliste for å få en kommunal bolig, sier hun.

Enhetsleder Roar Stangnes ved boligkontoret i Tromsø kommune bekrefter at de har lange søkerlister til kommunale boliger.

- De som kommer fra krisesenteret er en prioritert gruppe når vi tildeler boliger. Likevel kan det hende at ventetiden på å få en bolig er lang, sier Stangnes.

Om man ser bort ifra omsorgsboligene har kommunen 700 boliger. Det er lavere utskiftninger på disse boligene enn kommunen ønsker seg.

- Det skyldes at det er vanskelig å komme seg inn på det private markedet. Derfor blir de som er tildelt kommunal bolig boende lenger, sier Stangnes.

Fullt

Stenvaag påpeker at det ikke er heldig at noen blir boende for lenge på krisesenteret.

– Det er viktig å få på plass en hverdag og komme seg videre, sier hun.

I tillegg til at det ikke er ideelt å bo for lenge på krisesenteret, opptar de som bor der en plass. En plass som en annen kanskje trenger.

– Det hender at det er fullt hos oss. Da må vi henvise de som tar kontakt til Finnsnes eller Harstad. Det har vi gjort flere ganger, sier barnefaglig medarbeider Inger-Lise Kilmark ved krisesenteret.

Spesielt for dem som har barn kan det være en belastning å flytte til en annen kommune.

– Noen barn har godt av å fortsette i samme barnehage eller skole. Det er også viktig å opprettholde kontinuitet i oppfølgingen fra barnevernet og andre kommunale etater, sier Stenvaag.

De understreker at alle som tar kontakt med krisesenteret vil få hjelp uansett.