– Når jeg ser på hele saken i ettertid, er det ting og disposisjoner jeg er uenig i. Men de alene er ikke nok til å skape fiendskap mellom oss. Som far støtter jeg min sønn. Da jeg kjøpte hytten, var det for å hjelpe Stig i en økonomisk vanskelig situasjon, understreker 71-åringen.

Han skulle, sammen med sin andre sønn Thomas, vitne i straffesaken. Men underveis frafalt aktoratet begge. De har heller ikke forklart seg for politiet om sine roller.

Fulgt sønnen

Herlov Henriksen har fulgt sønnen hele veien – fra han ga sin kausjon på det første leilighetsprosjektet. I dag er han forundret over at Stig Henriksen står oppreist etter alt det som er sagt, skrevet og påstått om ham.

– Verst var det da tiltalen forelå og det ble påstått at Stig hadde svindlet meg for nesten 5 millioner kroner. Nå er det slik at jeg har inngått en avtale med banken om taushet etter at vi inngikk et forlik rundt hytteprosjektet. Jeg vil ikke bryte det. Likevel er mye kommet fram i retten.

Tøff tid

71-åringen erkjenner at det har vært tøft å oppleve sønnen i det han har vært igjennom – fra topp til bunn forretningsmessig.

– Men vi er tøffe karer som står for en støyt. Verst har det kanskje vært for kona som har vært helt på sidelinjen. Det vi har fått innblikk i, har vært gjennom media. Og det er ikke alt som har vært positivt, konkluderer Herlov Henriksen.

Medias søkelys

Stig Henriksen sier at han ikke har noen fremtid i Tromsø. Derfor valgte han å flytte til Stockholm for å starte et nytt liv der. I det ligger også ny forretningsdrift. Blant annet er han – i kompaniskap med svenske investorer – i ferd med å realisere et boligprosjekt i Gävle hvor 1.200-1.500 leiligheter skal bygges.

– Jeg havnet i medias søkelys i 2009 – etter at mine selskap ble rammet av finanskrisen. Da jeg i tillegg tapte mitt private søksmål mot Handelsbanken for tre år siden, var det ingen vei tilbake. Jeg måtte bort, forklarte 42-åringen da han fikk siste ord i saken før prosedyrene startet.

Rammes hardt

På spørsmål fra sin egen forvarer, advokat Rune Stenstrøm, gjorde Henriksen det klart for dommerne at en fengselsstraff vil få store konsekvenser for ham:

– Jeg risikerer inntil seks års fengsel fordi jeg har påført meg selv en betydelig, personlig gjeld. Jeg har ikke erkjent straffskyld for de ulike tiltalepunktene som omhandler min forretningsdrift. Likevel er jeg stemplet som en skurk som har bedratt sin egen far og banken.

– Hvis jeg dømmes, vil det få katastrofale følger for mine engasjement i Sverige. Det vil i så fall bli en ny tilleggsstraff.

Mobbet

Stig Henriksen sa rett ut at han var blitt mobbet over år. Og det er ikke ansatte i banken eller personer som står ham nært som står bak.

– Vi snakker heller om advokater og andre som er kommet inn i saken etter hvert.

– Uansett er det største mobberen ledelsen i Handelsbanken. Jeg har ved fire anledninger forsøkt å få til en løsning rundt min private gjeld på nesten 30 millioner kroner. Men hver gang er jeg oversett av banken.

– Masse renter

– Arrogansen er fortsatt stor i den leiren. Det må jeg kunne påstå når de ikke er villige til å finne løsninger som er bærekraftig for begge parter. I mellomtiden påløper det 200.000 kroner i renter hver måned – en sum som nå har passert 12 millioner kroner alene, sa Henriksen til retten.

Han opplever det som en tilleggsstraff. Dessuten hevder 42-åringen at holdningen til Handelsbanken ikke er forretningsmessig begrunnet. Han betegner hele prosessen som en personlig forfølgelse.

– I denne saken har banken hatt full kontroll. De har sikret seg alle mine eiendeler og solgt disse for å sikre egne interesser på bekostning av andre kreditorer. Underveis har de også utført dårlig bankhåndverk – noe jeg må svi for, forklarte Stig Henriksen.