Iskald fornøyelse!

Solen har limt seg fast på himmelen og gitt oss varmegrader godt over 20-tallet på dagtid, og på kveldene er det deilig midnattssol. I takt med at gradestokken viser hyggelige sommertemperaturer har iskremsalget skutt til værs. Ja, det er nesten litt snodig at ikke før ull-longsen og lua er pakket bort, så roper kroppen etter mer is! For hva er vel bedre å nyte en deilig sommerdag enn iskrem?

Hvor kommer iskremideen fra?

Man er ikke helt sikker på hvem som oppfant iskrem, men det man vet, er at kineserne koste seg med en sorbélignende dessert som de laget av snø og fruktsaft. Det gjorde også den romerske keiseren Nero. En eller annen gang underveis var det en luring som kom på at det kunne vært smart å mikse inn melk i den kalde blandingen, man antar det var en franskmann. Når det er sagt, dukket den første is-kafeen som man kjenner til opp i Paris i 1651, og den ble startet av en italiener.

Iskrem inntar Norden og Norge!

Det hevdes at det var italienerne som lærte oss å spise iskrem. Fra 1900 og utover dukket de opp med sine iskremvogner langs gatene i de største nordiske byene og bød på sine fristelser. I Norge er det i dag flere store leverandører, og de mest kjente er vel kanskje Diplom-Is og Hennig–Olsen. Visste du at Hennig-Olsen var en av de mange nordmenn som tok turen over til USA på slutten av 1800-tallet, der den moderne industrielle iskremproduksjonen hadde tatt helt av. Han kom tilbake og skapte sitt eget is-eventyr i Norge, og er fortsatt markedsledende.

Hvor mye iskrem spiser vi?

Hvert år spiser nordmenn iskrem for over 2 milliarder kroner, ifølge Euromonitor. I Norge er iskremsalget svært sesongbetont, og vår livsstil styrer også hvilken iskrem som er ”hot” og hva som er ”not”. Jeg kom over et innlegg der kokebokforfatteren Olaug Løken var sitert på en uttalelse fra 1925: «Is er av mange en ettertraktet dessert om sommeren, skjønt neppe sunt.» Vel, her hadde nok fru Løken mulig rett, men sunt eller ikke sunt, vi nordmenn elsker iskrem. Fløteis er den iskremen som inneholder mest kalorier, mens sorbé-is og yoghurt-is er noe av det mer magre og kalorifattige du kan nyte.

Min favoritt-is!

Jeg er veldig glad i is, og hjemmelaget yoghurt-is er min sommerfavoritt. Det beste av alt er at den kan jeg lage selv, her er en oppskrift jeg kom over:

Hjemmelaget yoghurt-is (nok til 4 porsjoner)

0,5 liter yoghurt naturell

1 dl melis (eller Sukrin)

400 gram frossen bær eller frukt.

Miks dette sammen ved hjelp av en stavmikser.

Hokus-pokus, og du har laget din egen yoghurt-is!

Vil du gi den et lite ekstra løft, kan du grovhakke nøtter (bruk for eksempel mandler, valnøtter og hasselnøtter), tilsett to spiseskjeer honning og la dette surre i en stekepanne til blandingen blir lett karamellisert. Legg deretter blandingen på et bakepapir og la det avkjøles litt.

Jeg håper at solen fortsetter å gi oss nydelige sommerdager. Nyt deilig iskrem, kjøpt eller selvlaget, og få en iskald fornøyelse i sommersolen.