Rå Sushi har åpnet en ny verden av smaker for tromsøfolk hva angår kombinasjonen av rå fisk og ris. Fusjonen av nordnorske og japanske smaker har virkelig slått an. Nå håper restauranten å gjøre det samme med sjokolade. Med seg på laget har de den portugisiske sjokoladekunstneren Francisco Siopa.

Uvanlige smaker

- Jeg har spesialisert meg på å lage sjokolade med smaker av Portugal. Med ingredienser som olivenolje, gåselever, roquefort og balsamico lager jeg helt spesielle smakskombinasjoner i sjokoladen.

På en matmesse møtte han Tor Henrik Rønholt, eier og driver av Rå Sushi, og fikk utfordringen med å lage sjokolade med smaken av Nord-Norge. Det har resultert i sjokoladebiter med smak av lokalprodusert blåmuggost og multebær — i tillegg til de «vanlige» med smak av blant annet olivenolje og eddik.

- Utfordringen min er å finne lokale råvarer. For eksempel så liker jeg å bruke kaviar, men dette er ikke en typisk smak av Portugal. Da måtte jeg lete for å finne en råvare som lignet, og endte opp med en sjokolade med smak av sardinegg.

Sjokolademonster

Sardinegg og gåselever er ikke akkurat det som forbindes med dessert, må Christina Andersen innrømme. Hun er hovmester på Rå Sushi, og selverklært sjokoladefantast.

- Jeg er et sjokolademonster, men veldig tradisjonell i smaken. Jeg hadde ikke helt tro på sjokolade med smak av olivenolje, men det var veldig godt.

Restauranten tilbyr nå sjokolade både som en smak til kaffen, og i gaveesker.

- Vi hadde et ønske om å forbedre dessertutvalget vårt, og sjokolade virket som et spennende tilleggsprodukt.

UVANLIG: Smakskombinasjonene i Siopas sjokolade får du ikke på supermarkedet. Foto: ALEKSANDER TOKLE
sjokolade Foto: ALEKSANDER TOKLE