Jeg har bodd sammen med en dame de siste 25 årene som jeg tror har en hemmelig misjon: Å lage verdens beste sursøte dessert. Det er sikkert en av grunnene til at vi har vært i lag så lenge – for sursøte desserter er blant det beste jeg vet ...

Jeg er veldig glad i desserter laget av rips, bringebær, stikkelsbær, sitron og epler.

Den absolutte favoritten er imidlertid rabarbra og det passer jo utmerket ettersom rabarbraen vi finner i Tromsø er vidunderlig.

ANDRE SOMMEROPPSKRIFTER? Franske Supersalater

Jeg vil på ingen måte oppfordre til rabarbraslang, men vil bare nevne at det er mange hager rundt om i byen som bugner over at lekker rosa-grønn rabarbra ...

Rabarbrapai

Denne paien kan lages med kun rabarbra eller – som i denne varianten – med ekstra jordbærfyll.

8–10 rabarbrastilker (litt tjukkere enn ditt pekefinger)

10–12 halvstore jordbær

3 ss farin

Kutt rabarbraen i 3–4 cm lange biter og del jordbærene i to. Legg i bunnen av en smurt paiform.

SVIDD SOMMERMAT? - Alt kan grilles!

100 gr smør (ikke margarin!)

1 dl havregryn

1 dl havremel

1 dl hvete- eller speltmel

3 ss farin (hvit eller brun)

SVENSKE MATTRADISJONER? Glad Midsommar!

Skjær smør i terninger, bland sammen med mel, gryn og sukker. Bruk fingrene til å lage ”smuler” av røren.

Strø ”smulene” over rabarbra og jordbær og stek i ovn på 210 grader i 30 minutter. Toppingen skal bli sprø.

Vaniljesaus eller vaniljeis til – og du er i desserthimmelen!

Balsamico-jordbær

En annen sursøt dessert som jeg virkelig elsker er en sofistikert, men endog liketil italiener.

Passer utmerket å servere nå som de første norske jordbærene er kommet i butikken til en overkommelig pris.

HELLASPLANER? Kalimere, file mou!

1/2 kurv jordbær

3 ss god balsamico

3–4 ss farin

Jordbærene skjæres i mindre biter og legges i en skål. Strø over sukret og hell over balsamico. Rør rundt og la stå.

2 dl mascarponeost (eller muligens Philadelphia)

1/2 dl kremfløte

1 ts melis

Litt vaniljesukker

Bland sammen til en tjukk røre.

Legg bærene i serveringsskåler (eller glass). Topp med en klatt mascarponekrem.

I glasset? Begge disse dessertene er vanskelig å kombinere med noe som ikke er skikkelig søtt. Kanskje en La Perlara Recioto di Soave (varenr 33091) eller en – om man foretrekker bobler – Asti Cinzano.

Buon appetito!

SMULER: Først et lag rabarbra, så et lag jordbær – strø med farin og dekk med smulepaideig. Resultatet vil overraske deg!
BALSAMICO: Det er viktig at man bruker god balsamico når man skal marinere jordbærene. Selv om det er dyrt er det verdt det.
SMAKSBOMBE: Balsamico-marinerte jordbær servert med en rik krem laget av mascarpone-ost, fløte og litt sukker.