Jeg har bodd sammen med en dame de siste 25 årene som jeg tror har en hemmelig misjon: Å lage verdens beste sursøte dessert. Det er sikkert en av grunnene til at vi har vært i lag så lenge – for sursøte desserter er blant det beste jeg vet ...
Jeg er veldig glad i desserter laget av rips, bringebær, stikkelsbær, sitron og epler.
Den absolutte favoritten er imidlertid rabarbra og det passer jo utmerket ettersom rabarbraen vi finner i Tromsø er vidunderlig.
ANDRE SOMMEROPPSKRIFTER? Franske Supersalater
Jeg vil på ingen måte oppfordre til rabarbraslang, men vil bare nevne at det er mange hager rundt om i byen som bugner over at lekker rosa-grønn rabarbra ...
Rabarbrapai
Denne paien kan lages med kun rabarbra eller – som i denne varianten – med ekstra jordbærfyll.
8–10 rabarbrastilker (litt tjukkere enn ditt pekefinger)
10–12 halvstore jordbær
3 ss farin
Kutt rabarbraen i 3–4 cm lange biter og del jordbærene i to. Legg i bunnen av en smurt paiform.
SVIDD SOMMERMAT? - Alt kan grilles!
100 gr smør (ikke margarin!)
1 dl havregryn
1 dl havremel
1 dl hvete- eller speltmel
3 ss farin (hvit eller brun)
SVENSKE MATTRADISJONER? Glad Midsommar!
Skjær smør i terninger, bland sammen med mel, gryn og sukker. Bruk fingrene til å lage ”smuler” av røren.
Strø ”smulene” over rabarbra og jordbær og stek i ovn på 210 grader i 30 minutter. Toppingen skal bli sprø.
Vaniljesaus eller vaniljeis til – og du er i desserthimmelen!
Balsamico-jordbær
En annen sursøt dessert som jeg virkelig elsker er en sofistikert, men endog liketil italiener.
Passer utmerket å servere nå som de første norske jordbærene er kommet i butikken til en overkommelig pris.
HELLASPLANER? Kalimere, file mou!
1/2 kurv jordbær
3 ss god balsamico
3–4 ss farin
Jordbærene skjæres i mindre biter og legges i en skål. Strø over sukret og hell over balsamico. Rør rundt og la stå.
2 dl mascarponeost (eller muligens Philadelphia)
1/2 dl kremfløte
1 ts melis
Litt vaniljesukker
Bland sammen til en tjukk røre.
Legg bærene i serveringsskåler (eller glass). Topp med en klatt mascarponekrem.
I glasset? Begge disse dessertene er vanskelig å kombinere med noe som ikke er skikkelig søtt. Kanskje en La Perlara Recioto di Soave (varenr 33091) eller en – om man foretrekker bobler – Asti Cinzano.
Buon appetito!