Tromsø: Avviket legges fram i kommunens økonomirapport I, og byrådet skriver her at de økonomiske prognosene per 31. mars 2014 viser et negativt avvik på 66,9 millioner kroner, sammenlignet med det reviderte budsjettet.

De største avvikspostene ligger på pleie – og omsorgstjenester, hvor avviket er på hele 25 millioner kroner. Bygg og eiendom har et negativt avvik på 9,6 millioner kroner, og barnevernstjenesten har et negativt avvik på 4,7 millioner. Andre store poster er renter og avdrag, som har et negativt avvik på 12 millioner kroner, og administrativ styring og støtte har et minus på 2,7 millioner kroner.

Totalt sett utgjør underskuddet per første kvartal 66,9 millioner kroner, og disse skal spares inn resten av året.

Byrådet har i økonomiplan I foreslått i redusere budsjettet på Byrådsavdelingen for finans med 1.000.000 kr samlet. Reduksjonen vil gå hardt utover utførelsen av renhold, og det fremlegges at konsekvensen vil være reduserte renholdsfrekvenser på utvalgte bygg. Eiendomsenheten forventer et merforbruk på 6,6 millioner kroner ved årets slutt, noe som delvis skyldes reduserte leieinntekter på om lag 5,3 millioner kroner, begrunnet i blant annet salg av Teoribygget og bortfalte leieinntekter fra Remiks AS.

Helse og omsorg har det desidert største avviket med 25 millioner kroner per 31. mars i år. totalt estimeres underskuddet for 2014 å bli på om lag 34,8 millioner kroner.

Skylden for det store avviket legges i stor grad på Samhandlingsreformen og de merkostnadene det innebærer for kommunen, og sykefravær. Byrådsavdelingen foreslår å gjennomføre generelle innsparing – og effektiviseringstiltak i sektoren, som det planlegges at skal gi en økonomisk effekt på seks millioner kroner i 2014.

I tillegg ønsker byrådet å redusere overlegefunksjonen med 0,1 årsverk, noe som skal gjennomføres ved sammenslåing av stillinger. Byrådet forventer at dette ikke vil gi noen konsekvenser i det hele tatt, men at det kan spares inn 100.000 kroner her. I tillegg ønsker de å redusere antall fagkonsulenter i sykehjem og hjemmetjenesten. Det forventes at konsekvensen bil bli redusert arbeid med fagutvikling og kvalitetssikring av tjenesten, og byrådet understreker at saken må utredes nærmere. Den økonomiske effekten ventes å bli tre millioner kroner i 2014, og 5,4 millioner kroner i 2015. I tillegg er det listet opp flere sparingstiltak for byens sykehjem, og innen rus og psykisk helse.

I byrådsavdelingen for byutvikling forventes det et merforbruk på 2,2 millioner kroner. Det foreslås blant annet å kutte drift og vedlikehold av gatelys på fylkesveier, kutte i vedlikehold av busskur.