Med økt bruk av blogger og sosiale medier, som Facebook og Instagram, har også en hel del nye etiske vurderinger blitt nødvendig.

Et eksempel er om man skal legge ut bilder av barn på nettet, og i så fall hvor, og i hvilke situasjoner?

Eller som Datatilsynet skriver på sine nettsider: «Et spørsmål er hva som faktisk er lov eller ikke å publisere, men fordi om det er lov – er det nødvendigvis lurt eller etisk riktig?»

Barns beste

Professor i barn og unges psykiske helse, Willy-Tore Mørch, mener hovedbudskapet må være å tenke seg godt om, før man legger ut bilder av barn på nettet.

– Det som for meg er viktig er at de som legger ut bilder og info om barn tenker nøye gjennom om det er til barnas beste. Man må skille mellom det som er til eget beste, og det som er til barnas beste. Det er  ikke sikkert det er sammenfallende, råder Mørch.

Han skjønner at en mammablogger er interessert i å vise fram hvor flink og nydelig ungen er, legge ut videoer der ungen gjør noe spennende, eller bilder av ungen i fine klær.

Allikevel minner han om at man må tenke gjennom om publiseringen kan ha uheldige følger for ungen.

– Et bilde, en video eller en tekst står på nettet over lengre tid og man vet aldri hvordan dette kan bli brukt i neste omgang av andre. Bilder og videoer kan misbrukes, forklarer Mørch.

- Nesten unormalt

Mammablogger Helle Cathrin Jørgensen legger gjerne ut bilder av sønnen på bloggen – og tror han kommer til å synes det er et morsomt minne. Jørgensen driver mammabloggen «Mammahelle95», der hun forteller om livet som småbarnsmamma til Lucas (snart 2).

Hun opplever at det bare blir vanligere og vanligere at foreldre deler bilder av barna sine på nett.

– Før var det mer sånn at unger ikke skulle på nett, men nå er det nesten unormalt hvis folk ikke legger ut bilder av barna sine på Facebook. Det er bare sånn verden har blitt, føler jeg, sier Jørgensen.

Bilder kan man legge ut på bådeFacebook og Instagram – og der kan man også velge å ha lukket profil, slik at bare utvalgte får sett bildene.

– Jeg synes bloggen er en fin dagbok, og har ikke problemer med å legge ut bilder av sønnen min. Samtidig skjønner jeg at noen ikke vil det, sier Jørgensen.

TENK: Professor i barn og unges psykiske helse Willy-Tore Mørch oppfordrer til å tenke seg om før man legger ut bilder av barn på nett.