I 2007 ble Annikken Annexstad påkjørt bakfra. Hun har skiftet fire virvler i nakken og har vært gjennom en tøff prosess.

– Jeg ble helt satt ut. Fra å være en aktiv person, også politisk, dreier det seg nå om å holde kroppen i gang. For å ha et godt liv er jeg helt avhengig av treningen jeg har i bassenget her ved Kurbadet to til tre ganger i uka, sier hun til iTromsø.

Hun engasjerer seg i det som skjer ved rehabiliteringssenteret. Da stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) var på besøk tirsdag, var hun til stede.

– Jeg er opptatt av det som tas av beslutninger. Det er veldig viktig for mange å ha et godt tilbud. Derfor er det viktig at tilbudet styrkes, sier hun.

Makt til pasienten

Det er en tradisjon ved Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad å invitere de politiske partiene.

– Jeg pleier å si at vi kaller de inn til forhør. Først ute er Høyre. Deretter skal også Ap, KrF, V og Frp i ilden. I og med at Rødt gjøre det så godt på målingene skal vi forsøke å få til et møte med de også, sier rådgiver Ole-Reidar Myrland.

I tillegg til Tromsø Høyres ordførerkandidat, Kristian Støback Wilhelmsen og Ingrid Skjelmo, var også Gudmundsen på plass. Han ønsket å fortelle om regjeringens forslag om fritt rehabiliteringsvalg.

– Regjeringen vil at makta skal ligge hos pasientene. Vi tror at ved å la pasientene selv bestemme hvor de skal ha rehabilitering, vil gjøre tilbudet bedre, sier han.

– Reduserte ventelister

Også administrasjonen ved Kurbadet har godt tro på forslaget.

– Dette er et veldig positivt forslag. Jeg mener det vil gi reduserte ventelister, rehabiliteringssentrene får brukt den kapasiteten de har og man blir også nødt til å fokusere på omdømmet sitt. Det vil være med på å gi bedre tjenester, mener direktør Synne Chadwick ved Kurbadet.

Pasientene kan i dag velge rehabilitering på ulike offentlige sykehus, men de har ikke rett til å velge fritt blant private rehabiliteringsinstitusjoner. Det er dette regjeringen ønsker å åpne opp for.

– I første omgang vil det gjelde for de rehabiliteringssentrene som helseforetakene har avtale og kontrakt med, sier Gudmundsen.

– Som en familie

Til nå har Kurbadet fått kontrakter med Helse-Nord for fire og fire år om gangen.

– Nå er kontraktene utvidet til åtte år. Det er veldig viktig for oss, for da blir det lettere å planlegge fram i tid, sier direktør Chadwick.

Max Williamsen ble nakkeoperert i fjor. Etter operasjonen fikk han rehabilitering på Kurbadet, og har hatt kortere opphold flere ganger siden.

– Målet er å klare å gå uten rullator, sier han.

Han er klar på at det er ved Kurbadet han ønsker å trene seg opp.

– Om det hadde vært fult her, og jeg i stede hadde fått plass ved for eksempel Sunnaas, så ville jeg ha ventet på plass her. Vi er som en familie her, sier han.

Regjeringens forslag om fritt rehabiliteringsvalg er sendt på høring, med høringsfrist 28. september.