Det er i et debattinnlegg hos KommunalRapport at Revold retter kritikk mot parlamentarismen i Tromsø. Her kaller han styreformen for et lokalpolitisk misfoster, og argumenterer med økte kostnader og mindre åpenhet. Han anslår at det i Tromsø har kostet et sted mellom 15 og 20 millioner ekstra å innføre denne styreformen.

– Vi snakker om en differanse som fort kunne finansiert et sykehjem eller et par barneskoler, konstaterer han i debattinnlegget.

Han retter også kritikk mot oppbyggingen av selvstyret, som gir liten makt til kommunestyrepolitikere og opposisjonen.

– Etter min mening har vi i parlamentarisk styrte kommuner generelt og i Tromsø i særdeleshet langt på vei et A-, B- og C-lag. Til A-laget hører byrådet med ikke-valgte, toppbetalte rådgivere (900.000 kroner til rådgivere, 1 million til byråder) med stor politisk makt. Til B-laget hører posisjonens glemte menn og kvinner, de som er valgt inn i kommunestyret og sitter der med svært liten innflytelse og som alibier for sentralledelsen på rådhuset. Til C-laget hører opposisjonen, som enten ikke får innsyn eller får vite ting altfor sent.

- Fraværende opposisjon

Jens Revold er ikke den eneste som har sett med kritiske øyne på styreformen. Flere lokalpolitikere har krevd en debatt rundt styreformen, mens andre har gått så langt som å krevd den avviklet. De sittende partiene har argumentert med manglende tilstedeværelse fra opposisjonen.

– Opposisjonen i Tromsø er nesten helt fraværende. Dersom de mener det er mangel på debatt, må det skyldes opposisjonen. De klarer ikke å skape debatt og da nytter det ikke å skylde på de i posisjon, har Frps gruppeleder Jan Blomseth uttalt.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen har også svart på kritikken ved å si at alle avgjørelser tas i kommunestyret, og at byrådet kun utfører politikken som vedtas av de folkevalgte.

– Alle overordnede avgjørelser av prinsipiell politisk karakter tas i kommunestyret, har Hilmarsen uttalt tidligere.

Skal evalueres

Med kritikken som bakgrunn har Høyre gått inn for å evaluere styreformen, og i august ble det vedtatt å bruke 500.000 kroner på en evaluering.

– Målet for evalueringen er å gjøre forbedringer med sikte på å videreutvikle og tilpasse den parlamentariske styringsmodellen i Tromsø kommune, står det i vedtaket.

Rapporten fra evalueringen skal være klar over nyttår.