Lunheim: Det skal ikke så mye til for å lage burgerfest hjemme. Selv den minst erfarne burgerflipperen klarer å få til et måltid som så til de grader overgår det du får servert på de fleste vanlige burgersjappene.
Det eneste som kreves er litt tålmodighet, litt gode råvarer – og en god stekepanne.
«Hovedpersonen» – selve burgeren lager vi med god karbonadedeig som vi «forsterker» med ekstra fett. Dressingen lager vi selv, da blir den best og akkurat som vi vil ha den. Brødet kan man enten bake selv eller kjøpe ferdig – det er et fett.
Og det nydelige selskapet – fries av søtpotet – kan man smaksette akkurat som man vil.
Hamburgere
400 g karbonadedeig
75 g fett fra svin eller okse
1 skive cheddar per burger
Salt, pepper, cayenne
Hakk fettet og varm det eventuelt i mikroen så det blir mykere. Miks inn fettet med gaffel i karbonadedeigen (bruk ikke maskin, da blir deigen seig). Krydre med salt, pepper og en klype cayenne.
Form burgere på 150 – 200 g og stek disse i rikelig med smør i varm stekepanne. Når du snur burgeren legger du osteskiva oppå.
Søtpotetfries
1/2 søtpotet per pers
Nøytral olje
Maismel
Revet parmesan
Trøffelolje
Salt, pepper
Skrell og skjær søtpoteten i staver. Miks stavene med nøytral olje og dryss over litt maismel. Legg glissent på stekebrett med bakepapir og stek i ovn på 200 grader (gjerne varmluft). Snu underveis. Når friesen har fått fin farge risler du over litt trøffelolje og drysser over revet parmesan, salt og pepper.
Chilimajones
1 eggeplomme
1 ts sennep
1 ts hvitvinseddik
1 ts hot chilisaus
2 fedd hvitløk
Salt, pepper
2 dl nøytral olje
Bland alt unntatt olje i en skål. Drypp olje i blandingen samtidig som du visper kraftig helt til majonesen er blitt tjukk.
Ajvar
200 g hermetisk paprika
1/2 løk
1 tomat
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
Salt, pepper, oregano, kummin, paprikapulver.
Bland alt i en mikser og kjør til en jevn røre.
Dekk et hamburgerbrød med majones, isbergsalat, løk, tomatskiver, burger, samt ajvar på toppen.
Server øl til
Vel bekomme!