Jeg har ikke rukket å lage så mye mat ennå her i Italia, hvor jeg skal være i fire uker. Dette er den første retten jeg har laget, og den er faktisk å finne i læreboka som vi bruker på skolen jeg går på.

Det er en veldig enkel, men samtidig velsmakende og kompleks rett – slik mye italiensk mat er – det enkle er ofte det beste.

Det passer meg bra. Det er lett å gå seg vill i alle fantastiske råvarer som du finner selv i den minste nærbutikken her i Siena.

Det at det kun skal være fem-seks ting i sausen gjør det bedre både for shopping-manien og pengeboka.

Det er også morsomt at alle de tingene som brukes i retten er å finne på de fleste butikker hjemme – uten at man trenger å ruinere seg.

Pasta slik lærebokforfatteren foretrekker den lages slik:

Pasta Preferisco

1 løk

2 fedd hvitløk

3–4 hermetiske artisjokker

1 boks hermetiske tomater av god kvalitet

(1 glass rødvin)

Rikelig med olivenolje

Salt og pepper.

Fres finhakket løk i olje. Når den begynner å få fart – legg i hakket hvitløk og artisjokker skåret i strimler. Fres litt i oljen, og hell i tomater (og eventuelt rødvin) og krydre litt med salt og pepper. Oregano skal visstnok passe godt i sausen, men det har jeg ikke prøvd.

La koke i 12–15 minutter. Smak på sausen – kanskje trenger den litt sukker?

Salt pastavannet

I mellomtiden koker du opp rikelig med vann i en stor kjele og heller i 2–3 spiseskjeer med salt. Det skal være skikkelig salt vann, dårlig saltet pasta er ekkelt!

100 gram spagetti eller bucantini per person legges opp i kokevannet og får koke til den er al dente.

Like før pastaen er ferdig kokt rører du et halvt beger ricottaost i tomatsausen. Det vil se grynete ut, men jeg kan love deg at den milde ferske osten får sausen til å bli dobbelt så god.

Server i dype tallerkener – først rikelig med spagetti, så raust med tomat- og ricottasaus – før du topper det hele med 6–8 ferske basilikumblader og 1–2 spiseskjeer revet parmesan per porsjon.

Vin i glasset

I mitt glass (og i sausen) brukte jeg en Vino Nobile di Montepulciano fra La Vecchia Cantina. Jeg tror den er å finne på Polet hjemme. Ellers vil en god Chianti Classico passe utmerket – dette er jo en rett fra Toscana.

Buon Appetito!