I tillegg får Skognes og Stordalen kraftlag AS tillatelse til å bygge Ritaelva kraftverk og Sveingard kraftverk. Totalt gir disse utbyggingene en årsproduksjon på 135 gigawattimer, som tilsvarer et årslig strømforbruk til om lag 7.000 husstander.

Troms Kraft Produksjon AS hadde også søkt om å få utbyggingen av Skognesdalen kraftverk og Steinnes kraftverk, men denne er avslått. De fikk altså bare tillatelse til å bygge Stordal kraftverk.

Fornybar og regulerbar kraft

Troms Kraft Nett AS får også bygge en 132 kilowatt kraftledning fra Steinnes transformatorstasjon til Skarmunken koblingsanlegg i tilknytning til prosjektene.

- Kraftverkene blir samlet sett ett av de større vannkraftanlegg som har fått konsesjon de siste årene. Utbyggingen vil gi mer fornybar og regulerbar kraft i Troms. Regulerbar vannkraft gir mulighet til å styre kraftproduksjonen på en måte som gir bedre forsyningssikkerhet året rundt. Slik bidrar disse prosjektene både til regjeringens mål om mer fornybar kraftproduksjon, og målet om bedre forsyningssikkerhet, sier olje-og energiminster Tord Lien i en pressemelding.

Avbøtende tiltak

Videre heter det i pressemeldingen at fordelene ved utbyggingen er veid opp mot ulempene. I forbindelse med tillatelsen er det foreslått flere avbøtende tiltak for at konsekvensene for biologisk mangfolk, landskap og reindrift skal bli så små som mulig.

- Skape lokale verdier

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) mener det nye kraftverket vil bety mye for forsyningssikkerheten i Tromsø og i Nord-Norge.

- Det er viktig at man får bygd ut mer kraft i området, og det er artig at utbyggingen skjer ute i distriktene. Vannkraften vil skape lokale verdier, sier Korsberg.

Han mener det ikke ligger større konflikter i utbyggingen.

- Det er alltid ulik interesse i slike utbygningssaker med tanke på reindrift og naturinngrep, men i dette tilfellet er konfliktene så små at det har lite betydning. Derfor ga vi konsensjon til dette, sier han.

- Det er gledelig Troms Kraft fikk konsensjonen de trengte i dag.