GRØNNEGATA: Desserten sies å være et «joint venture» mellom kokkelærlingene som har laget mat i matspalten nå i sommer. Jon Erlend har komponert «muffinsene» og laget sorbeen, Madelen har laget marengsen og Elise har laget karamellchipsene.
Resultatet kan ikke sies å svare til myten om at jo flere kokker – jo mere søl. Desserten er strøken, vakker og velsmakende – en skikkelig innertier.
Jordbær- og myntesorbé
500 g jordbærpuré
30 g mynte
1 sitron
110 g sukker
35 g glukose
25 g vann
1 plate gelatin
LES OGSÅ: Rått hvalkjøtt på tallerkenen (for abonnenter)
For å lage jordbærpuré kan du bruke både ferske og frosne jordbær. Bruker du ferske jordbær kjører du dem bare i en blender og passerer pureen gjennom en sil. Frosne jordbær må du først koke i en kjele før du kjører dem i blender og passerer dem.
Kjør pureen i en blender sammen med mynten.
Bløtlegg gelatinplata i 5 minutter i kaldt vann. Kok opp sukker, glukose og vann i en kjele og kjøl litt ned. Ha gelatinplata i sukkerlaken og sørg for at den er helt oppløst.
Bland sukkerlaken og jordbærpureen. Smak til med saften fra sitronen. Hell i en boks og legg i fryseren. For at du skal unngå iskrystaller må du røre i sorbeen hver halvtime til en er fryst.
Risotto à la Jamie
Sukkerspinn-marengs
2 eggehviter
50 g + 125 g sukker
0,25 dl vann
0,5 dl frosne jordbær (cirka 5–6 bær)
Frysetørket jordbær (kan sløyfes)
Pisk eggehvitene stive og tilsett 50 g sukker under konstant pisking i en kjøkkenmaskin.
Kok opp 125 g sukker, vann og jordbær i en kasserolle. Ta ut jordbærene når væsken har kokt opp, og la sukkerlaken koke videre til den når en temperatur på 115–120 ˚C. Hell den varme sukkerlaken i en tynn stråle over eggehvitene under fortsatt pisking. La kjøkkenmaskinen stå å gå til marengsen er blitt kald og får en softis-aktig konsistens. Smør utover bakepapir og stek i ovn ved 100 ˚C i 1 time før du tar og lar tørke på benken
Frysetørket jordbær kan strøs over marengsen før den stekes. Dette fås kjøpt på internasjonale butikker
Madeleine
85 g sukker
2 egg
90 g smør
90 g mel
½ ts bakepulver
Ca. 15 g mynteblader
Muffins- eller silikonformer
LES OGSÅ: Gatemat fra Østen (for abonnenter)
Pisk eggedosis av eggene og sukkeret. Smelt smøret og avkjøl
Bland sammen mel og bakepulver og vend inn i eggedosisen med en slikkepott. Tilsett det avkjølte smøret litt etter litt, og tilsett til slutt hakkede mynteblader
Spray formene godt med formfett og hell i 1 cm røre i formene. Stek i 7–9 min på 180 grader. Ta ut av ovn og la hvile noen minutter. Servers mens de enda er varme
Karamellflarn
60 g smør
2 ss fløte
1 ss melk
90 g sukker
30 g hvetemel
Smelt smøret på lav varme, og tilsett melk og fløte. Bruk en visp til å røre dette til en jevn suppe. Blandingen skal ikke koke.
Ha i sukker, og la det smelte før du tilsetter hvetemelet.
Sett til avkjøling og klargjør et stekebrett med silikonmatte eller bakepapir. Stryk røren tynt ut på brettet og stek i ovn ved 180 grader til karamellen blir gyllen. Massen vil virke myk når du tar den ut, men blir sprø så snart den blir kald.