Den nye og mer forbrukervennlige matmerkingen to i kraft lørdag.
Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at det nye regelverket skal gjøre det enklere for forbrukerne å vite hva maten inneholder, slik at man skal kunne ta gode og informerte valg.
Seniorinspektør i Mattilsynets distriktskontor i Tromsø, Bjørn-Leif Paulsen, mener endringene er store.
Skal du ut og spise i kveld? Her kan du lese alle rapportene hvor Mattilsynet fant regelbrudd i Tromsø
På forhånd
– Det viktigste som er nytt er at alle bedrifter som serverer uinnpakket mat nå må ha en skriftlig opplysning i bedriften om innhold av allergener i alle sine varer. Hvis det er melk i maten skal kunden eller den som er allergisk opplyses om det, sier seniorinspektøren.
Mattilsynet fant kanarifugl på restaurant-kjøkken
Tidligere gjaldt reglene kun ferdigpakket mat.
– Dette er en stor endring som vil gjelde for all mat som serveres uinnpakket, for eksempel over disk, i en restaurant, på kafé, delikatesseutsalg og catering, sier Paulsen.
Bedriften må nå kunne informere skriftlig på forhånd, enten i menyen eller i en forskrift til kunden.
Slik skal mattilsynet sikre deg trygg mat
Pliktige
Dersom man selger eller produserer pakket mat er man nå pliktig å merke. I tillegg skal allergenene nå utheves og merkes med tykkere bokstaver.
– Frem til nå har det vært frivillig å merke matvarene. Så lenge det ikke er matvarer med helse- eller ernæringspåstander på pakningen eller reklamen. Da gjelder kravet om deklarasjon på hva varen inneholder.
På spørsmål om endringene er nødvendige, svarer seniorinspektøren følgende:
– Vi tilpasser oss reglene etter europeiske retningslinjer og må følge EU sine krav om matinformasjon.
Fortsatt trygg mat
Hindre reaksjoner
Paulsen mener merkingen fram til i dag har vært brukbar.
– Men merkingen av allergener må bli tydeligere, slik at de som har allergier slipper å spørre. Man ser tendenser til at stadig flere får allergier i dag, sier han og legger til at man på denne måten kan hindre allergiske reaksjoner i større grad.
Det blir med andre ord lettere å være allergiker, samt å få oversikt over hva man spiser.
Ifølge Paulsen skal Mattilsynet nå følge opp de nye reglene og se til at bedriftene retter seg etter kravene.
– Vi vil sjekke om de har dette på plass. Når vi er ute på runder vil det være et viktig punkt på lista vår, opplyser han.
Gamle varer i butikk
Paulsen påpeker at produsentene av ferdigpakket mat kan selge varer med den gamle merkingen fram til datomerkingen utgår.
– Tørrvare og hermetikk kan det med andre ord ta lang tid før man får se i butikken med riktig merking, men det gjelder altså ikke ferskvarer og varer med ernæringspåstander, avslutter han.