Den nye og mer forbrukervennlige matmerkingen to i kraft lørdag.

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at det nye regelverket skal gjøre det enklere for forbrukerne å vite hva maten inneholder, slik at man skal kunne ta gode og informerte valg.

Seniorinspektør i Mattilsynets distriktskontor i Tromsø, Bjørn-Leif Paulsen, mener endringene er store.

På forhånd

– Det viktigste som er nytt er at alle bedrifter som serverer uinnpakket mat nå må ha en skriftlig opplysning i bedriften om innhold av allergener i alle sine varer. Hvis det er melk i maten skal kunden eller den som er allergisk opplyses om det, sier seniorinspektøren.

Tidligere gjaldt reglene kun ferdigpakket mat.

– Dette er en stor endring som vil gjelde for all mat som serveres uinnpakket, for eksempel over disk, i en restaurant, på kafé, delikatesseutsalg og catering, sier Paulsen.

Bedriften må nå kunne informere skriftlig på forhånd, enten i menyen eller i en forskrift til kunden.

Pliktige

Dersom man selger eller produserer pakket mat er man nå pliktig å merke. I tillegg skal allergenene nå utheves og merkes med tykkere bokstaver.

– Frem til nå har det vært frivillig å merke matvarene. Så lenge det ikke er matvarer med helse- eller ernæringspåstander på pakningen eller reklamen. Da gjelder kravet om deklarasjon på hva varen inneholder.

På spørsmål om endringene er nødvendige, svarer seniorinspektøren følgende:

– Vi tilpasser oss reglene etter europeiske retningslinjer og må følge EU sine krav om matinformasjon.

Hindre reaksjoner

Paulsen mener merkingen fram til i dag har vært brukbar.

– Men merkingen av allergener må bli tydeligere, slik at de som har allergier slipper å spørre. Man ser tendenser til at stadig flere får allergier i dag, sier han og legger til at man på denne måten kan hindre allergiske reaksjoner i større grad.

Det blir med andre ord lettere å være allergiker, samt å få oversikt over hva man spiser.

Ifølge Paulsen skal Mattilsynet nå følge opp de nye reglene og se til at bedriftene retter seg etter kravene.

– Vi vil sjekke om de har dette på plass. Når vi er ute på runder vil det være et viktig punkt på lista vår, opplyser han.

Gamle varer i butikk

Paulsen påpeker at produsentene av ferdigpakket mat kan selge varer med den gamle merkingen fram til datomerkingen utgår.

– Tørrvare og hermetikk kan det med andre ord ta lang tid før man får se i butikken med riktig merking, men det gjelder altså ikke ferskvarer og varer med ernæringspåstander, avslutter han.

Med den nye matmerkingen vil det bli enklere både for allergikere og for de som er opptatt av hva man spiser. Foto: Ronald Johansen