– Tall fra Apotekforeningen viser at salget av lusemidler de tre første ukene i august var 28 prosent høyere i år enn i fjor, så lusetoppen som slår inn i forbindelse med skolestart har også slått til i år, sier apoteker Mari Solberg.

Solberg, som jobber ved Vitusapotek, ser år etter år at høysesong for lus henger sammen med at barnehager og skoler starter opp igjen etter ferien. I løpet av ferien smittes nemlig mange barn med hodelus som spres videre i barnehagen eller skolegården.

Som en følge av dette gikk nylig Folkehelseinstituttet ut og oppfordret til en kampanje mot lus.

– Som farmasøyt er jeg opptatt av at vi som sitter med fagkunnskap skal bidra til å forebygge forekomst av lus. Det er viktig at foreldre vet hvordan de best kan behandle lus med de midlene som er på markedet – og også hvordan de kan hindre at lusen i det hele tatt kommer, forklarer Solberg.

Hun har følgende råd til foreldre med barnehage- eller skolebarn:

1. Det beste du som forelder kan gjøre for å forebygge lus er å undersøke barna minst en gang i måneden – helst en gang i uken. Den beste måten å sjekke er ved å gre lusekam gjennom vått hår.

2. Ikke la barna låne luer, skjerf, hårstrikker eller kammer av hverandre.

3. Det er overraskende for mange at det finnes et middel på markedet som kan forebygge lus: Linicin Prevent Spray. Denne er å få kjøpt i de fleste apotek. Ved å bruke denne, kan man forebygge at barna smittes med lus.

4. Har barna fått lus, må de behandles så snart som mulig. Besøk ditt nærmeste apotek – de fleste apotek har et godt utvalg av lusemidler. Medarbeiderne er fagpersoner som kan anbefale midler ut fra situasjonen til dine barn.

5. Ved lusesmitte er det viktig å få lusen ut av hjemmet. Hodeplagg, sengetøy og håndklær bør rengjøres enten ved å vaske på minimum 60 °C, fryses ned over natten (minimum -20 °C i minst fire timer), eller ved å oppbevare gjenstandene i rom som holder minst 25 °C i to døgn.