- Kommunen skal gi forsvarlige omsorgstjenester. Dette hensynet går foran hensynet til økonomi, sier byråd Kristoffer Kanestrøm (Frp) til itromso.no søndag kveld.

Som iTromso.no skrev lørdag, frykter familien for Audun Olsens helse etter at 53-åringen for en drøy uke siden ble overført fra Universitetssykehuset Nord-Norge til Seminaret rehabiliterings – og omsorgssenter.

Etter ulykken i havnebassenget ved Nansens Plass 30. april, våknet Audun Olsen etter å ha ligget 36 dager i koma. Ifølge familien viste han stadig bedring under opptreningen på sykehuset, men etter overføringen til det kommunale rehabiliteringssenteret mener de helsetilstanden hans er blitt tilsvarende forverret.

- Folk skal selvfølgelig ikke bli dårligere av å være i kommunehelsetjenesten. Da er noe som det ikke skal være, sier Kanestrøm.

Byråden opplyser at han kun er blitt kjent med saken gjennom iTromsø.

- Men ut fra det jeg leser kan det virke som om kommunikasjonen mellom kommunen og familien, eller kommunikasjonen internt i kommunen, ikke er helt på topp. Dersom det viser seg at vi i kommunen ikke har fulgt opp godt nok, vil vi sørge for å rette dette opp. Det er selvfølgelig kommunens oppgave og ansvar å følge opp slike saker, sier Kanestrøm.

- Burde ha kompetanse

Stortingspolitiker Tove Karoline Knutsen (Ap) mener Tromsø kommune bør ha kompetanse til å følge opp pasienter som Audun Olsen. Heller ikke hun kjenner til detaljene i saken rundt Audun Olsen, men er tydelig på at rehabiliteringen er en kommunal oppgave.

– Rehabilitering er en viktig oppgave som kommunene også har fått penger for. Det er et ansvar som kommunene har og som de må ta. En stor kommune som Tromsø burde ha personell og kompetanse til å kunne rehabilitere personer som har vært utsatt for en ulykke, sier Knutsen, som de siste fire årene har vært medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité.

Hun oppfordrer også de pårørende til å ta kontakt med kommunen.

– Det er viktig at de henvender seg til kommunen. Hvis de mener de har behov for å klage, så har de også rett til det, sier Knutsen.

- Tragisk hendelse

Advokatfullmektig Anneli Bendiksen vil på vegne av familien til Audun Olsen søke hjelp andre steder dersom ikke kommunen har et tilstrekkelig hjelpetilbud.

- Dette er først og fremst en forferdelig tragisk hendelse, som det er umulig å ikke bli berørt av, sier advokatfullmektig Anneli Bendiksen ved Advokatene Leiros & Olsen.

Hun har bistått familien siden mai og ser med bekymring på situasjonen slik hun har fått den beskrevet fra Audun Olsens familie.

- Det er viktig at opplegget fra UNN blir videreført også nå etter at det kommunale hjelpeapparatet har tatt over ansvaret - ikke minst fordi man ikke vet sikkert hvor omfattende skadene hans er, påpeker Bendiksen.

Advokatfullmektigen tok onsdag kontakt med det kommunale hjelpeapparatet for å få umiddelbar klarhet i hva de faktisk tilbyr i forhold til de klare anbefalingene fra UNN.

Verdig liv

- Det viktigste er å sørge for at Audun Olsen og hans familie får et så verdig liv som overhodet mulig, og å se på hvilke muligheter som fins for tilstrekkelig rehabilitering. I et møte med fysioterapitjenesten på Seminaret fikk jeg blant annet beskjed om at de ikke har ressurser til å følge opp ståtreningen.

Bendiksen opplyser at hun parallelt med arbeidet overfor kommunen også har vært i kontakt med alternative behandlingssteder, som Sunnaas og Elisabethsenteret.

- Hvis det kommunale systemet ikke kan gi et tilstrekkelig tilbud, må vi sørge for hjelp fra et annet sted, sier Bendiksen.

- Yrkesskade

Foreløpig er det ikke helt klarlagt hva som egentlig forårsaket at skipper Audun Olsen havnet i sjøen i april.

- Vårt utgangspunkt er at dette er en yrkesskade, og at forsikringsselskapet eventuelt må dekke gapet mellom det offentlige tilbudet og det som er nødvendig for at Audun Olsen skal oppnå et verdig liv. Eventuelt må kommunen dekke regningen. Målet er i hvert fall at ikke Audun Olsen skal belastes økonomisk, sier Bendiksen.

Hun opplyser at kommunehelsetjenesteloven omfatter minstestandarder, men at disse standardene vil være skjønnsmessige.

itromso.no var søndag i kontakt med pressesenteret til Helse- og omsorgsdepartementet. De ønsker ikke å kommentere saken.

Byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm (Frp), har bedt om å få en umiddelbar gjennomgang av saken til Audun Olsen mandag morgen. Foto: Caroline Skutvik
Tove Karoline Knutsen (Ap) understreker at rehabilitering er en kommunal oppgave.
Advokatfullmektig Anneli Bendiksen (til høyre) bistår familien etter den tragiske ulykken 30. april i år. Her avbildet utenfor Seminaret rehabiliterings- og omsorgssenter sammen med Tone Hansen, Audun Olsens stedatter. Foto: Ronald Johansen