Fredag ble 43-åringen innsatt i arresten med hjemmel i politiloven § 9 for å ha vært beruset og forstyrret ro og orden. Etter om lag en time ble han funnet livløs på cella.

Lørdag var Spesialenheten for politisaker på plass i Tromsø og startet umiddelbart sin etterforskning.

– Vi har gjennomført flere avhør og har sikret oss opptak fra cella og inkvireringsområdet. Vi ser nå gjennom disse opptakene. Jeg vet derfor ikke på nåværende tidspunkt hva opptakene viser, sier etterforskningsleder Thomas Nordberg i Spesialenheten for politisaker til iTromsø.

– Vil disse opptakene kunne gi svar på hva som skjedde?

– De vil opplyse saken, men vi vet så langt ikke om de vil gi noen svar. Vi må se gjennom opptakene først, sier Nordberg.

Les også: 43-åring døde i arresten.

Skal obduseres

Han vet ikke hvor lang tid etterforskningen vil ta.

– Vi har bedt om obduksjon og vil fortsette med avhør og innhenting av informasjon, forteller Nordberg.

Han ønsker ikke å kommentere hvor mange som skal avhøres ved Troms politidistrikt og heller ikke hvilken andre personer de skal avhøre.

– Ble Rolf Einar Bjørn fremstilt for medisinsk undersøkelse?

– Det vet jeg ikke svaret på ennå, sier Nordberg.

– Skal ikke skje

I 17 år har Karl Karlsson vært leder i arresten ved Troms politidistrikt. I februar 2013 ble han lokallagsleder i Politiets Fellesforbund Troms.

– Det er over 20 år siden noen døde i arresten i Tromsø sist. Det skjedde aldri da politiet holdt til i Grønnegata, sier han til iTromsø.

Han kjenner ikke til detaljene rundt dødsfallet fredag, men han har vært i kontakt med flere av de involverte politibetjentene som var på jobb da 43-åring døde i arresten.

– Det var ikke en ferievikar som var på jobb, men en ansatt med flere års erfaring. Ut ifra det jeg har skjønt av saken har alle gjort som de skal og vel så det, sier Karlsson.

Han sier at dødsfallet oppleves som traumatisk for personene som var på jobb.

– Vi har et enormt ansvar og dette skal ikke skje. I Troms politidistrikt har vi veldig gode rutiner på hvordan vi skal gjøre det når vi tar inn noen i arresten. Nå blir det opp til Spesialenheten for politisaker å finne ut om rutinene er fulgt, sier han.

Vet ikke noe om timene før

43-åringens dødsårsak er ennå ikke kjent. Han ble satt i arresten med hjemmel i politiloven § 9 for å ha vært beruset og forstyrret ro og orden.

– Når vi får inn berusede personer kan vi aldri vite med sikkerhet hva som har skjedd i timene før de kommer til oss. Det er vanskelig å vurdere om noen er på stigende rus. Jeg pleier å spørre vedkommende om hva de har fått i seg. Om det er noe vi bør vite om, for deres egen sikkerhetsskyld. Noen forteller da at de har tatt noen stoffer eller at de har sykdommer, som diabetes. Jo mer de forteller, jo mer vet vi, selv om vi ikke kan stole på om vedkommende forteller alt, sier Karlsson.

Individuell vurdering

Politimester Ole B. Sæverud ved Troms politidistrikt vil ikke uttale seg om hva som skjedde fra vedkommende ble pågrepet, til han ble funnet død, fordi det nå er Spesialenheten som etterforsker saken.

– Ble avdøde fremstilt for lege før han ble satt i arresten?

– Det er Spesialenheten for politisaker som nå etterforsker saken. For meg blir det vanskelig å svare når jeg ikke kan fortelle hele historien, i og med at det ikke er vi som etterforsker den. Derfor vil jeg ikke svare på spørsmålene rundt det, sier politimesteren til iTromsø.

– Hva er standard prosedyre når dere setter noen i arresten?

– Standard prosedyre er at alle skal ha en individuell vurdering. Om vedkommende skal fremstilles for medisinsk vurdering er en avgjørelse som tas etter en vurdering av hver enkelt. Alle som sitter i arresten blir heller ikke overvåket. Det er også en vurdering som tas av hver enkelt person, men vi gjør det oftere enn vi lar være, sier Sæverud.

– Ble avdøde filmet av overvåkingskamera på cella?

– Jeg går ut ifra det, sier politimesteren.

Han understreker at alle fakta vil komme på bordet når Spesialenheten har gjennomført sin etterforskning.

– Dette skal ikke skje, og vi vil få svar på hva som skjedde, sier han.

Foto: Ronald Johansen
Foto: Tom Benjaminsen