LUNHEIM: Høyrygg av skrei er ikke billig, men er på den andre side fantastisk god.

Det er vel det nærmeste vi kommer «biff» på torsken – stykkene er tjukke, faste og velsmakende.

Det er også festmat som det er lett å lykkes med – og som inviterer til spennende kombinasjoner av smaker ettersom fiskekjøttet er så mildt i utgangspunktet.

I dagens rett serverer vi skrei med «brokkoli-trær», selleri- og potetmos, samt Puylinser i tomat.

Brokkolitrærne kan man lage til hvilken mat som helst, og unger elsker å spise dem!

Puy-linser er franske linser som også kan brukes til det meste.

Pannestekt skrei

150–200 g skrei per person

Salt, pepper, olje

Strø salt over skreistykkene og sett inn i kjøleskapet en halvtime. Etter at de er tatt ut må du tørke væsken av fisken med en klut før du strør på nytt salt og pepper.

Hell litt olje i en het panne og stek i to minutter på kjøttsiden før du snur og steker fiskestykket på skinnsiden til det er gjennomstekt.

Selleri- og potetmos

300 g poteter

200 g sellerirot

50 g meierismør

1 dl fløte

Salt, pepper

Kok poteter og sellerirot myke. Hell av vannet og legg et stykke tørkepapir i kasserollen for å suge opp damp.

Legg i smør og når det har smeltet – hell over fløte. Mos med stamper og kjør moset med en mix-master til det er luftig. Salt og pepre.

Puy-linser i tomatsaus

2 dl tørkede Puy-linser

300 g hermetiske tomater

1 dl vann

(En grønnsaksbuljong)

Salt, pepper, timian

Bland sammen linser, tomat og vann i en kasserolle. Kok opp og la småputre til linsene er myke. Tar cirka 20 minutter.

Brokkoli-trær

1 fersk brokkoli skjæres på langs slik at du får tre-fire «trær». Disse pensles med olje og legges på bakepapir og stekes i ovn på 200 grader i cirka 20–25 minutter. Snu dem etter halve tiden – der er ferdige når de har fått fin farge.

Legg en klatt Puy-linser underst på en tallerken. Legg en klatt mos oppå og stable torskebiffer og brokkolitrær øverst. Dekorer med litt frisk persille.

Å finne vin til pannestekt skrei er ikke vanskelig – det kan være mer problematisk å treffe rett til tilbehøret.

Jeg valgte en tørr og kraftig Riesling – og angret ikke.

Vel bekomme!

SUNT: Selleri, poteter, brokkoli, tomater og franske Puy-linser blir selskapet til torsken.
SKOGSARBEID: Brokkolitrær er lette å lage og morsomme å spise. Spesielt unger liker det.
NYDELIG: Høyrygg av torsk kan være kostbart, men er det edleste stykket på torsken.