Å føre et regnskap for treningen, er et nyttig tips. En treningsdagbok vil gi bedre planlegging, dokumentering og evaluering av treningsprosessen. Dette gjelder både for idrettsutøvere som for mosjonister.

Hva du registrerer, bestemmer du selv, men de fleste skriver inn dato, tid, sted, hva de har gjort og generelle kommentarer til treningsøkten.

Gode tips

Jeg anbefaler at man også tar med hvordan livssituasjonen er, slik som jobb og hvor mye tid man har hatt til hvile. Det finnes ferdig lagede treningsdagbøker både i papirutgave og elektroniske som du finner på nett.

Uansett hvilken variant du velger, anbefaler jeg at du får lagt inn følgende for å få til en optimal bruk:

* Personfakta (høyde, vekt og helsestatus).

* Målsetningsskjema.

* Sett opp en aktivitetsplan for de neste 10-12 ukene.

Testskjema. Her vil jeg anbefale at man legger inn en utholdenhetstest og styrketest. Det bør inneholde dato, tidspunkt for test, plass for å registrere tid, antall repetisjoner og dato for neste test.

Bygger selvtillit

Å føre en treningsdagbok gir en bevisstgjøring av hva og hvor mye du er i aktivitet, og det vil gi en uvurderlig hjelp i treningsarbeidet.

Gjennom mange år har jeg erfart at både jeg selv og mennesker jeg har jobbet med ikke har fått de resultatene som de ønsket. Årsakene kan være for stor treningsmengde, for høy intensitet, sykdom eller skader. Har du da en logg hvor alt er nedskrevet, kan du raskere kartlegge årsakene.

Regelmessighet

En treningsdagbok er med på å bygge opp egen selvtillit. Det oppleves motiverende, og man kan se tilbake på hva man har utført. Det gir også en systematikk over regelmessighet og fremgang.

Når du fører ned det du har utført og etter hvert begynner å legge sammen antall kilometer du har gått, løpt, svømt eller unnagjort på ski, er det gøy. Å notere det du har gjort, skal motivere uten at du blir helt hektet på føringen.

Det blir ingen fremgang om du kun fokuserer på antall timer og kilometer, og ikke på kvaliteten.

TEST DEG SELV: Tredemøllen kan være et fint verktøy for å teste seg selv. Hilde Anita Sandvoll anbefaler å notere ned hvor langt og lenge du har løpt etter hver treningsøkt. Foto: Ronald Johansen
ARMHEVINGER: Ha skulderbreddes avstand mellom hendene. Strak kropp.Senk overkroppen ned til øvredel av brystet berører gulvet og press opp til utgangsstilling. Tell antall repetisjoner.
STYRKETEST BEIN: Bøy samtidig i kne og hofteledd til bakerste kne berører bakken.Overkroppen holdes loddrett, og kneet på framre bein holdes i en loddrett linje fra tærne. Tell antall repetisjoner. Foto: Ronald Johansen
Planken: Stående med underarm og tær i gulvet. Kroppen holdes strak.Hold posisjonen så lenge du klarer. Foto: Ronald Johansen