Sentrum: Bilister som er sinte på syklister. Syklister som er sinte på bilister. Når de på to og fire hjul ferdes sammen i trafikken, er det ikke fritt for at det oppstår uenighet.

– Jeg gjør det jeg kan for å redusere konflikten mellom bilister og syklister. Når jeg er ute og sykler, gjør jeg dette ved å vise hensyn i trafikken. Jeg prøver også å få partene til å forstå hverandre i debatten. Det er ikke en part som har mer rett enn den andre, og begge typer trafikanter har sorte får. Det er likevel viktig å ikke svartmale situasjonen, sier Nedrebø.

Han mener at det ligger et uforløst potensial i Norge for å få flere til å bruke sykkelen.

– Jeg tror befolkningen i utgangspunkt er ganske positive, men det mangler tilrettelegging for syklistene i trafikken. Det er derfor det oppstår konflikt mellom syklister og bilister også. Man skal jo ikke oppleve at det er ekstremsport å sykle til jobben, sier Nedrebø.

Aha-opplevelse

Det er nå fire år siden 37-åringen ble helårssyklist.

– Det ble en slags aha-opplevelse. Det er ikke noe hokus pokus med å sykle året rundt. Man trenger ikke noe spesielt utstyr eller bekledning, sier hen.

Nedrebø har ikke førerkort og bruker derfor sykkelen både som transportmiddel og til trening.

– I Tromsø er man ikke vant til at sykkelen brukes som transportmiddel året rundt. Jeg blir derfor ofte ”han raringen” som alltid har med sykkelen. En viktig kjepphest for meg er allmenngjøring av sykkelen, forteller Nedrebø.

Han mener det er mange fordeler ved å sykle til jobben.

Opplever mye

– Jeg opplever andre ting på sykkelen enn jeg ville ha gjort om jeg tok bussen eller kjørte bil. Det er fint å få frisk luft og se seg om. Det er veldig fint å se Tromsdalstinden om morgenen når sola er tilbake etter mørketiden, sier 37-åringen.

Nedrebøs sykkelhelt er onkelen som er bosatt i Oslo.

– Jeg har snakket mye med ham om sykkel, og det er på mange måter han som inspirerte meg til å begynne å sykle hver dag, forteller Esben Nedrebø.