NRK presenterte 14. juni nyheten om at kommunen så seg nødt til å utsette byggingen av en ny flerbrukshall på Kvaløysletta grunnet mangel på fagfolk. Det har nå vist seg å være tilfellet ved flere av kommunens prosjekter, deriblant det nye skolebygget på Solneset skole.

– Jeg stiller meg svært kritisk til et byråd som hele tiden har lagt vekt på samarbeid med det private, men som ikke makter å få inn private aktører til disse prosjektene. Det er uholdbart, sier leder i Hamna bydelsråd, Ørjan Sandberg, som i flere år har jobbet for å bli kvitt brakka mellomtrinnet undervises i.

Oppgitt og maktesløs

FAU-leder ved skolen, Erlend Thune, forteller at hele situasjon gjør at han føler seg maktesløs.

– De har bevilget penger til å bygge, men har ikke kompetansen. I mellomtiden må barna fortsette å gå på skolen i en brakkerigg med dårlig inneklima, forteller han.

Ifølge Thune har flere barn meldt fra om at de får vondt i hodet av å gå på skolen.

– Det ble foretatt klimamålinger, men det ble ikke funnet noe galt. Da de bygget brakker på Bjerkaker, sa imidlertid rektoren at ikke var tvil om at det var dårlig klima i brakkene, men at man ikke kunne måle det. Han pekte på lukt fra plastikk og lignende, sier han.

FAU-lederen medgir likevel at han ikke tror det er bystyrets vilje det står på.

– Det virker som det er et større og mer generelt problem å få tak i fagfolk. Det gjør at man blir litt maktesløs – det er synd at det er det det skal stå på, legger han til.

Kompetanseflukt

Det gir byråd for finans, Anne Berit Figenschau (Høyre), FAU-lederen rett i.

– Det stemmer dessverre at nybygget på Solneset, sammen med barnehagen for funksjonshemmede og hallen på Kvaløya, er forsinket grunnet mangel på fagfolk.

Hun forklarer at hun har vært i dialog med NHO bygg og anlegg, og at de opplyser at de er i samme situasjon.

– Kommunen mister ingeniører til bygg og anlegg, samtidig som private aktører innen bygg og anlegg mister fagfolkene til oljeindustrien, forklarer hun.

Hun opplyser at NHO forsøker å presse på overfor UiT – Norges arktiske universitet for å komme i gang med utdanningen av nye ingeniører til Tromsø.

– Det er her det største behovet er, sier byråden.

Er i rute

Figenschau forsikrer at selv om det er kompetansemangel, så er det flere av kommunens byggeprosjekter som er i rute.

– De prosjektene som er i gang, er Sommerlyst skole, hvor vi har interne og eksterne prosjektledere, Tromsøbadet, som er i planleggingsfasen, Otium, Rockens hus og krematoriet. I tillegg har vi ansatt prosjektleder til flerbrukshallen, men hun begynner ikke før i august.

– Hvorfor prioriteres for eksempel Rockens hus over et sårt tiltrengt skolebygg?

– Noen av prosjektene har vært enklere å få rekruttert prosjektledere til. Det er som regel de mindre kompliserte prosjektene, svarer Figenschau.

Som svar på Sandbergs kritikk, påpeker byråden at det er en ting og vedta å bruke private aktører, men en annen å få gjennomført prosjekter når det er mangel på kapasitet i det private markedet.

– Vedtaket ligger fast, og vi jobber beinhardt for å oppfylle forventningene til kommunestyret.

VANSKELIG: Byråd for finans, Anne Berit Figenschau (Høyre), medgir at kommunen er inne i en vanskelig situasjon. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen