- Russen er en sårbar gruppe, så vi anbefaler dem å vaksinere seg, da det er større risiko for å pådra seg hjernehinnebetennelse i denne perioden, sier smittevernoverlege Glenn Severinsen.

Han mener dette er en vaksine russen bør ta, selv om den ikke beskytter mot alle varianter av sykdommen.

- Vaksinen beskytter kun mot type A og C, ikke mot B som er den mest vanlige varianten. Den går det ikke an å vaksinere seg mot, forklarer smittevernoverlegen.

Gir info til skolene

Enhetsleder ved Forebyggende helsetjenester, Greta Jentoft, kan fortelle at kommunens helsesøstre i forkant av russetiden oppsøker de ulike videregående skolene for å snakke om forebyggende tiltak som kan minske risikoen for hjernehinnebetennelse.

I tillegg er de opptatt av å gi info om hvordan det er mulig å vaksinere seg mot sykdommen.

- Vi har gitt info til skolene om vaksinen, der det også opplyses om hvor de som ønsker det kan ta vaksinen, forklarer Jentoft.

Les også: Russen spesielt utsatt

At undersøkelser foretatt tidligere i år viser at langt flere kommende russ på Østlandet velger å ta vaksinen enn det som er tilfelle i Nord-Norge, har ikke enhetslederen noe entydig svar på.

- Men det kan nok ha sammenheng med at vi ikke har hatt noen tilfeller her de siste årene med russ som har pådratt seg sykdommen, og da er det nok mange som tenker at dette ikke rammer dem, påpeker Jentoft.

Dyr vaksine

Hun tror også prisen har noe å si.

- Vaksinen koster over 600 kroner, så den er veldig dyr. Det er nok mange som da ikke tar seg råd til det, tror enhetslederen.

Etter det hun kjenner til har pågangen for å få vaksinen vært minimal her i byen.

- Det siste jeg hørte var at det kun var 10-12 stykker som hadde vært innom vaksinasjonkontoret.

Det lyktes ikke iTromsø å komme i kontakt med Tromsø vaksinasjonskontor for å få en endelig oversikt over antall hjernehinnebetennelse-vaksiner i år.

Enhetsleder ved Forebyggende helsetjenester, Greta Jentoft (til høyre). Her sammen med May-Liss Snarby. Foto: Lars Åke Andersen