Hundekjøreren fra Tromsø deltar nå for andre gang i verdens tøffeste hundespannløp, nemlig legendariske Iditarod. Lørdag kveld norsk tid, kort tid før start som nummer 52 i løpet, forklarte Albrigtsen på telefon fra Anchorage i Alaska at han føler seg klar.

- Hundene er i god form, og jeg føler meg veldig avslappet nå. Jeg gleder meg å komme meg ut i sporet og komme i gang. Det har vært noen kjedelige ventedager her i Anchorage der man bare går rundt og tripper, så nå føles det godt, sier han.

Fordel å delta igjen

Albrigtsen har vært i Alaska sammen med samboeren Sandra Gollor og deres 18 hunder siden midten av januar. Han beskriver det som en lang, men fantastisk fin reise. I midten av februar fullførte han og hundene det 1.600 kilometer lange løpet Yukon Quest der han endte på en 17. plass.

- Hundene har hatt en fin rehabilitering og har hatt en fin vekst i vekt. Jeg har tro på hundene mine. De er premissgiverne, og det er nå opp til dem hvordan vi vil gjøre det de neste dagene, sier han.

Nå venter 1.800 tøffe kilometer fra Anchorage til Nome i Alaska, det samme løpet som han debuterte i for 10 år siden. Da endte han opp på 29. plass.

- Det er en klar fordel å ha kjørt Iditarod før. Nå kjenner jeg etappene og vet hvor de vanskelige delene av løypa er. Da vet man når man skal være ekstra skjerpet og når man kan slappe litt av. Om alt går bra, så skal jeg ifølge kjøreplanen min være i mål om ti og et halvt døgn, sier han.

- Hvilke ambisjoner har du med tanke på plassering i årets Iditarod?- Jeg skal klare å komme inn på omtrent samme plassering som i 2006. Det er eksepsjonelt mange flinke hundekjørere med i år, så det å kjøre en god plassering i år er en utfordring. Det er mange nordmenn som deltar, og jeg har tro på at Robert Sørlie og Ralph Johannessen kan være med å kjempe helt i tet i år. Det er en fantastisk stemning her i byen, tusenvis av folk og mange norske flagg å se. Det er utrolig, sier han.

Kan bli et vanskelig løp

Årets Iditarod kan imidlertid bli vanskelig for mange, da det er lite snø og mye is som vil gjøre sporet hardt, sier den erfarne hundekjøreren.

- Noen områder i løypa har ikke snø i det hele tatt, og det vil gjøre det teknisk spennende. I 2014 var det lignende forhold som resulterte i mange skader på både hunder og kjørere, og mange måtte bryte. Vi krysser fingrene for å at det ikke skal skje igjen, sier han.