Den 9. september 1985 har Bladet Tromsø dette bildet på trykk. Der sitter en av to våpendesperadoer fra Tromsø i ei svartemarje, arrestert etter en dramatisk politiaksjon som begynte i Lavangsdalen.

«Kjenninger»

De to som omtales som «gamle kjenninger» av politiet og sammen med flere andre var kjent under navnet «Granada-gjengen», hadde flere biltyveri på samvittigheten.

Etter et innbrudd i Øksfjord i Finnmark hvor de stakk av med to .38 kalibers revolvere av typen Smith & Wesson, følte de kanskje at det var på tide å ta skrittet fullt ut.

De to revolverne ble tatt i bruk under et ran i Finnsnes og under bilflukten fra politiet avfyrte de skudd mot politibilene som avbrøt biljakten, men la seg på hjul i trygg avstand. Desperadoene søkte da tilflukt i ei familiehytte i Lavangsdalen.

Dramatisk og farlig

Dagen etterpå gikk politiet til aksjon med helikopterstøtte og «Granada-gjengen» ble gasset ut av skjulestedet. De to hovedmennene stakk til skogs, mens to andre overga seg.

I løpet av det neste døgnet la de to rømlingene bak seg 20–30 kilometer i ulendt terreng i retning Nordkjosbotn. Det var under denne flukten de truet en politimann til å gi fra seg tjenestevåpenet og den skuddsikre vesten. I tillegg avfyrte de angivelig flere skudd mot politiet og aksjonsleder Ole Flakstad beskrev situasjonen som «dramatisk og farlig».

Etter 30 timer på flukt overga de seg endelig og den siste ble arrestert i ei fjellskråning overfor Nordkjosbotn. Politiet hadde da avfyrt flere varselsskudd mot de to.

Rømling

Da politiet fikk full oversikt over de involverte ble det klart at hele følget besto av fem personer hvorav en var «på rømmen» etter at han ikke møtte opp etter permisjon fra fengslet. Han ble sporenstreks sendt tilbake, mens hovedmannen (19) ble varetektsfengslet i fire uker siktet for farlig omgang med skytevåpen, vold mot offentlig tjenestemann og tyveri. Det ble også spekulert i at siktelsen også burde omfatte drapsforsøk.

Resten av gjengen ble sluppet fri etter avhør. Til tross for flere dommer og siktelser for blant annet biltyveri var dette første gang de tydde til vold.