Mandag denne uken fikk foreldrene til barna i 1–7. klasse beskjed om at elevene var permittert. Temperaturen i klasserommene lå da på bare 14,6 grader.

Elevene i 8–10. klasse får dog være på skolen, da deres klasserom holder en mye høyere temperatur, skriver avisen Nordlys.

Ikke første gang

FAU-leder Jan Tore Mortensen ved Brensholmen skole forteller til VG at det ikke er første gang barn blir permittert på grunn av kalde klasserom.

– Dette er et tilbakevendende problem. Hvert år sliter vi med kulde og vind, som gjør at det blir veldig kaldt i alle klasserommene som ligger mot vinden. Det er ikke uvanlig at temperaturen ligger mellom tolv og 15 grader, sier Mortensen.

Han er lei av at kommunen fortsetter å utsette renovering og nybygging av skolen.

– Vi synes dette er helt uholdbart i 2015. Vi er oppgitte og begynner å miste tålmodigheten. Skolen har stått på økonomiplanen til kommunen i flere år, men det blir stadig flyttet frem i tid.

Ekstra utfordrende er det at Brensholmen er en distriktsskole, ifølge Brensholmen.

– Mange elever kommer med buss, og da er vi avhengige av at lærerne kommer med avgjørelsen om at klasserom stenges, dagen før. Det er vanskelig å sende ungene hjem, samtidig som det er vanskelig for mange å ta fri fra jobb eller finne andre løsninger for hvor barna skal oppholde seg.

Les også: Brensholmen skole kan bli 55 mill. dyrere

Skulle vært på svømming

Sønnen Henrik (8) går i 3. klasse og må derfor være hjemme fra skolen.

– Vi er heldige og har besteforeldre i nærheten. Henrik var der i går, mens i dag er han hjemme med moren, sier Mortensen.

Mamma Sandra Elise Tjosaas kan fortelle om en 8-åring som helst skulle ønske han hadde vært på skolen.

– De skulle hatt svømming i går, så han er lei se for at det ikke ble noe av. Han synes det er kjedelig å være hjemme fra skolen, sier Tjosaas til VG.

Alle deres tre barn har opplevd å måtte være hjemme fra skolen på grunn av lave temperaturer.

– Sånn har det vært i mange år. Vi har fått beskjed om at det skal komme en ny skole, og vi håper at Henrik skal få gå på en ny skole. Om det kommer til å skje, vet vi ikke, men det er lov å håpe.

Elevene har vært hjemme fra skolen tirsdag og onsdag. Foreldrene har ikke fått beskjed om at skolen også er stengt torsdag.

– Det har blitt litt varmere i været nå, så vi regner med at de får varmet opp klasserommene slik at det blir skole torsdag, sier Tjosaas.

Les også: Siste dag med sprengkulde

Vurderer å permitte når det blir 17 grader

Elevene blir permittert når gradestokken kryper under 17, ifølge konstituert enhetsleder Bjørg M. Solbakken ved Brensholmen skole.

– Når det blir 17 grader begynner vi å vurdere det. Selv om det er litt kaldt, så er det mange ting man kan gjøre som ikke innebærer å sitte stille ved en skolepult. Men 14 grader er uansett for kaldt, sier Solbakken til VG.

Grunnen til at det blir så kaldt, er ifølge Solbakken blant annet at skolen har mange store rom og store vindusflater.

– Da klarer vi ikke å holde temperaturen oppe. Problemet nå er at alt står på vent, fordi vi ikke vet når vi får en ny skole på plass. Derfor blir det kun det helt nødvendigste vedlikeholdet vi får gjort, og det oppleves som veldig vanskelig.

Les også: Brrr! Her er det kaldt!

Vet ikke når ny skole skal på plass

Anna Amdal Fyhn, byråd for utdanning, sier at de ble informert om stengingen tirsdag morgen.

– Det er selvfølgelig ikke holdbart å ha det slik, og dette har man dessverre opplevd før, sier Fyhn til VG.

– Hvorfor har dere ikke gjort noe med situasjonen?

– Kommunestyret har fattet vedtak om en økonomiplan hvor det fremkommer at det er satt av penger til en ny skole, fordi vi trenger en ny skole. Brensholmen skole er ikke funksjonell i forhold til det klimaet vi har i Nord-Norge.

– Når planlegges den nye skolen?

– Vi tør ikke love noe ennå. Det eneste jeg kan si er at det har tatt tid, og det har med prioriteringene å gjøre. Vi holder på å bygge en annen ny skole i Tromsø, som først må bli ferdig. Etter det er det Brensholmen som står for tur. Økonomiplanen er en fireårig plan, som går frem til 2018.