Det var ikke bare her i Tromsø at det var biljardfeber på 80-tallet. Det var over hele landet og alle ungdomsklubber med respekt for seg selv hadde minst ett biljardbord.

Egne køer

I september 1980 ble det tredje bymesterskapet i biljard arrangert på Jeppe og vel 60 av byens ungdommer kjempet i 1980 om retten til å kalle seg byens biljardmester.

– Interessen for dette spillet er så stor at ungdommen må lage sine egne køer for at alle skal få spille, sa pubvert Willy Pettersen på Jeppe til Bladet Tromsøs journalist Geir Åge Hanssen.

Guttegreie

Populariteten var imidlertid først og fremst en guttegreie. I 1980 var det bare fem kvinner påmeldt til bymesterskapet som måtte konkurrere mot gutta.

– Hvis kvinnedeltakelsen senere år vil bli ytterligere kvinnedominert er det ikke usannsynlig at vi vil opprette en egen dameklasse, sammen med ideen om å starte en egen biljardklubb i Tromsø. Interessen her i byen tilsier nemlig det, fortsatte Pettersen.

Tromsø biljardklubb

Hvorvidt en egen dameklasse noensinne ble en realitet vites ei, men Tromsø biljardklubb kan i dag skryte av at de har Norges fineste biljardhall, den såkalte Biljardhangaren som sto ferdig i 2011. Da hadde klubben 50 medlemmer, men etter at de flyttet inn i nye lokaler vokste antall medlemmer med 130 i løpet av det første året. Det kan vel vitne om at interessen ikke har dødd ut.

Klubbens mest kjente medlem i 2012 var TIL-spiller Ole Martin Årst.

12.000 elefanter

– Man må nesten ha spilt det for å forstå hva det er med biljard som interesserer. Det er både nerver og spenning inne i bildet, sa Årst til Nordlys da de laget en reportasje fra Biljardhangaren.

Opprinnelsen til biljard som jo er en samlebetegnelse for spillene carambole, snooker og pool, er ikke helt kjent. Man kjenner imidlertid til når det første biljardbordet ble laget. Det skjedde i 1470 og kunden var den franske kongen Ludvig XI, også kjent som Ludvig den varsomme.

På 1850-tallet ble 12.000 elefanter skutt for å skaffe elfenbein til biljardkuler og pianotangenter. Ikke lenge etter gikk man over til plastikk.

Til Norge kom de første carambolebordene etter første verdenskrig, og fra 1970 begynte pool å bli populært. Og på 80-tallet herjet altså biljardfeberen i Tromsø.