Som én av 24 ungdommer skal Hanna Helen Hansen i sommer delta på European Space Camp, en sommerleir som hvert år samler realfagsinteresserte elever og studenter mellom 17 og 20 år fra hele verden.

I løpet av sommeren skal deltakerne delta på kurs og seminarer som blir avholdt av verdensledende forskere, og målet er å promotere interesse for realfag blant dagens unge.

Trangt nåløye

Nåløyet er svært trangt – bare 3 av 200 som søkte direkte til den frivillige organisasjonen ble tatt opp – og i sommer blir Hansen eneste representant fra Tromsø.

– Jeg ble veldig glad og kunne ikke tro at jeg kom inn. Det ble bare sånn at jeg gikk og smilte hele dagen. Ville ikke du også smilt, spør den ivrige realfagsentusiasten.

Forandret retning

Sommerleiren, som befinner seg på Andøya, har vært driftet siden helt siden 1997, og den drives av frivillige studenter som er over gjennomsnittet interesserte i realfag.

Leirlederne har også en annen ting til felles – de er alle tidligere deltakere. En av disse er presseansvarlig Maria Råken.

– Selv studerte jeg økonomi da jeg var deltaker sommeren 2010, men etter å ha deltatt på leiren forandret det alt. Siden det har jeg studert realfag, og jeg er veldig fornøyd med det, sier Råken.

Spennende

For Hansen, som er elev med realfagsfordypning og skal begynne i 3. klasse på Kongsbakken til høsten, har astronomi og fysikk vært noe som har interessert henne siden hun var veldig ung.

– Jeg har vel alltid vært interessert i verdensrommet. Det begynte på barneskolen og var noe som jeg ble mer og mer interessert gjennom skoletimene. Det er noe med det at universet er så stort og ukjent, og at man ikke kan vite hva som egentlig finnes der ute, det er det som pirrer meg, sier Hansen.

Skal lage en rakett

I løpet av sommeren skal deltakerne ved leiren samarbeide om å konstruere en ekte rakett. Gjennom denne prosessen må de blant annet gjøre aerodynamiske analyser og utføre bane- og stabilitetsberegninger, for deretter å skyte raketten opp og hente ut dataene i ettertid.

For den unge Tromsøjenta er dette noe av det mest spennende som skal skje på European Space Camp.

– Det blir spennende å se et ekte rakettskytefelt, og å se hva det egentlig innebærer å bygge en rakett. Vi får se teori satt ut i praksis og hva man egentlig gjør under en slik operasjon. I tillegg får vi muligheten til å møte andre som har lignende interesser som oss selv, sier hun.

Fremtidsplanen

Sommerleiren skal foregå mellom 31. juli og 7. august. Etter dette venter det et krevende 3. år på Kongsbakken for Hansen. Selv mener hun at det kommer til å gå bra og at det bare er å stå på. Hun har nemlig fremtidsdrømmen klar:

– Drømmejobben er å jobbe med nordlysforskning og å relatere det til Japan og japansk kultur. Japanerne er jo så interessert i nordlys, og Tromsø er den beste plassen i verden for å jobbe med nordlyset. Sånn sett er European Space Camp veldig bra å ha på CV-en, mener hun.