Fra 1. januar 2016 er kommunen pliktig til å ha et øyeblikkelig helsetilbud til pasienter som ikke kvalifiserer til direkte sykehusinnleggelse.

For å svare mot kravene i den såkalte samhandlingsreformen må Tromsø – og samarbeidskommunen Karlsøy – etablere ni slike sengeposter.

– Det ønsker vi å gjøre i et midlertidig bygg i Breivika. Vi er nå i dialog med Universitetssykehuset Nord-Norge for å få dette til, sier Kristoffer Kanestrøm, helse- og omsorgsbyråd.

Helsehus på sikt

Det som er mest aktuelt er å etablere et modulbygg på tomta vis-à-vis legevakta – der UNN har hatt en brakkerigg stående i en årrekke.

– Der kan vi ha en løsning på plass før fristen går ut. Nå prøver vi å finne en løsning på dette sammen med sykehuset, sier Kanestrøm.

På sikt vil imidlertid Kanestrøm bygge helt nytt og stort.

Kommunen er på jakt etter tomt i Breivika der man kan bygge et såkalt helsehus.

– Der vil vi kunne samle sengene for øyeblikkelig hjelp, men også pasienter som er utskrivningsklare, legevakt og rehabilitering, sier Kanestrøm.

Spesielt de utskrivningsklare pasientene er blitt en møllestein rundt halsen på kommunen.

19 mill. til UNN

Når pasienter er for friske til å være på UNN, men for syke til å sendes hjem så må kommunen plassere dem på sykehjem – eller betale sengeleie til UNN.

De to siste årene har kommunen betalt nesten 19 millioner til UNN.

Også dette som følge av samhandlingsreformen.

I 2012 ble kommunen fakturert for 1.800 sykehusdøgn, i fjor var tallet 2.700 sykehusdøgn.

Det er det samme som om kommunen til enhver tid har syv såkalte utskrivingsklare pasienter liggende på UNN.

– Det er penger som vi kunne ha brukt på andre ting. Dessuten så er kommunen i stand til å drifte det rimeligere enn UNN klarer, sier Kanestrøm.

Derfor ønsker han nå å sette i gang detaljplanleggingen av et helsehus.

– Det er tomtespørsmålet som er det vanskelige. Vi ser på flere alternativer, blant annet på tomta der Nobina har sine busser i dag, sier byråden.

Christer Pedersen