Julemiddagene er godt innplantet i norsk mattradisjon, menpåleggene skal også være på plass til frokost og kvelds.

Ved Eide Handel påKvaløya, viser pølsemaker Mads Nilsen oss hva han har gjort for å møte denstressende tiden på halvveien.

- Vi har vel lært fra tidligere år at det alltid blir stressrett før jul. Så nå har vi allerede klargjort det meste, forteller Nilsen somhar lammerull som sitt personlige favorittpålegg i jula.

En favoritt hos de fleste

Blant det som er populært på matbordene i Tromsø erleverpostei, griselabber, sylteruller og pæreskinke.

- Den skal være pæreformet, det skal være skinke med littfettdekning, da får du et saftigere produkt. Den er virkelig en favoritt hosmange.

Nilsen erlidenskapelig opptatt i å forklare oss hvor heldig han er som får jobbe mednordnorske råvarer. Selv er han fra Sykkylven i Møre og Romsdal, og selv om deter veldig gode beiteforhold der, mener han midnattssolen har mye å si fordyrene i nord.

- Jeg har jobbet mye med råvarene der nede og her oppe, ogjeg ser en klar forskjell. Det blir jo synsing fra min side med dette ommidnattssola, men noe er det som gjør dette kjøttet så bra.

Hemmeligheter i hard konkurranse

Men det er ikke bare råvarene som er avgjørende forproduktet. Nilsen holder kortene tett til brystet.

- Jeg kan godt si at vi bruker løk, pepper og salt tillammerullene. Men hvor mye er veldig hemmelig. Skal du lage mat med kvalitet,så tar det tid.

Og om du liker å lageting selv, så har Nilsen et gulltips til deg som skal salte lammerull. Skal manbruke lake? Skal man bruke potet med spiker i?

- Det er mange som spør meg om dette. Når det gjelderfyllet, så blander jeg 25 gram salt per kilo. Når du har sydd rullen, så legger duden i en 10 graders lake, et knapt kilo salt og 10 liter vann. Så lar dudet ligge i fem døgn. Etter det er det bare å trekke rullen, da garanterer jegperfekt salting.