Det er på den årlige rankingen fra Times Higher Education at universitetene verden over er rangert.

Og mens velkjente studiesteder som Harvard, Stanford og Oxford er å finne i toppen, sliter de norske langt mer "på tabellen".

Se hele listen her!

Faller ned

Ingen av de norske universitetene er nemlig blant de 200 beste studiestedene.

Oslo er best i Norge med sin 202. plass. Det er 21 plasser ned fra samme kåring i fjor.

Og Universitetet i Tromsø har også falt ned - i sjiktet 301-350. I fjor var UiT i sjiktet over - på 276-300 plass. Også Bergen og Trondheim havner langt bak i leksa - mellom UiO og UiT.

Lever godt

Rektor Jarle Aarbakke erkjenner at Tromsø ligger bak Oslo, Trondheim og Bergen. Men har ikke våkenetter av den grunn.

- På disse målingene har vi ligget på mellom 250. plass og 350. plass. Det lever jeg godt med. Det er tross alt 10.000 universiteter i verden, sier Aarbakke.

Han nekter dog ikke for at man i universitetsmiljøene skjeler litt til denne kåringen.

- Det vil være løgn å si at vi er ikke blir påvirket av dette. Min kollega i Oslo blir engasjert og det blir jeg også. Det er en del av en ny type hverdag, sier Aarbakke, og fortsetter:

- Men studentene bryr seg ikke så mye om dette. De er opptatt av god undervisning, og det får de hos oss, hevder Aarbakke.

Innovasjonsgraden

I rankingen måles blant annet innovasjonsgraden, læringsmiljøet, forskningsresultater og i hvor stor grad universitetet har en internasjonal profil.

Universitetet i Tromsø scorer bra på sistnevnte punkt, mens det ifølge rankingen står dårligere til på forskning og med læringsmiljøet.

Jarle Aarbakke velger fotballterminologien for å utdype hvordan man tenker på UiT.

- Se på TIL. De er et godt norsk eliteserielag - blant de tre-fire beste. Laget holder ikke internasjonalt toppnivå, men de kan likevel selge spillere som for eksempel Morten Gamst Pedersen. Vi har også fagmiljøer som ligger på nivå med det man finner på for eksempel Oxford og Cambridge. Det gjelder blant annet epidemiologisk forskning, med folkehelseforskning rundt kreft, sier Aarbakke, og fortsetter:

- Det er mer interessant for oss å videreutvikle spissede miljøer, og samtidig være jevnt god på andre områder.

Ikke bekymret

Direktør Sveinung Skule i Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu) er ifølge NTB verken bekymret eller overrasket over ståa for de norske universitetene.

– Disse indikatorene som det måles på endres fra år til år, og det at norske universiteter spretter opp og ned slike rankinger, sier kanskje noe om hvordan undersøkelsene lages, sier Skule til NTB.

Svenskene er sterke

De norske universitetene ligger langt bak noen av sine svenske "konkurrenter". Karolinska Institutet er for eksempel helt oppe på 42. plass på rankingen.

Det er for øvrig bare de fire eldste norske universitetene som er med i undersøkelsen - til tross for at det er universiteter både i Bodø, Stavanger, Agder og Ås.