I et tilsvar til mitt innlegg 19.6 har Utdanningsforbundet tydeliggjort hva de mener om antallet lærere i skolen. Ikke overraskende mener de at forslaget om 40 nye lærere til en kostnad opp mot 30 millioner kroner er et meget godt forslag. Ja de anklager meg endog for å være på villspor.

De har rett i ett punkt i sitt innlegg; jeg burde klart å avstå fra å tildele forbundet motiver. Fristelsen ble for stor; jeg beklager det.

Substansen i innlegget er derimot tydelig: de mener antallet elever pr lærer gjør at flere elever føler seg sett og ivaretatt. Jeg forstår at dette er en påstand som går hand i hand med det som lærerne selv opplever i skolehverdagen.

Utanningsforbundet adresserer ikke det som er mitt motargument mot å ansette 40 nye lærere. Det har liten eller ingen effekt på elevenes læringsutbytte. Jeg fastholder derfor at Utdanningsforbundets tilsvar til meg ikke korrigerer det jeg har sagt. Det adresserer et helt annet spørsmål. Jeg spør «hva har effekt på elevenes læringsutbytte», utdanningsforbundet spør «hva kan gi en bedre hverdag for lærerne».

Det er selvfølgelig jobben til et fagforbund å gjøre akkurat det. Samtidig vil jeg tro at alle arbeidstakere vil mene at flere som utøver deres jobb ville vært bra for deres arbeidshverdag.

Jeg står fast på at å bruke opp mot 30 millioner kroner årlig på å ansette nye lærere er et dyrt og dårlig tiltak.

Utdanningsforbundet viser så til et «faktum» at antall elever har økt de siste årene. Dette har jeg spurt byråden om i muntlig spørretime sist kommunestyremøte. Svaret er klinkende klart: nei. I 2010 var det 13,3 elever pr lærer i Tromsøskolen (under Ap) for 2014 er tallet 12,7 det samme som i 2013. Det er også verd å bemerke at statusrapporten ASSS (system som sammenligner de 10 største kommunene i landet) sier følgende om Tromsøskolen:

«Tromsø kommune har en gruppestørrelse under gjennomsnittet for trinnene 5-7 og 8-10. Mens for 1-4 trinn er gruppestørrelsen som gjennomsnittet for ASSS. Gruppestørrelsen er relativt stabil de siste tre årene. Tromsø har de minste skolene i nettverket med 214 elever pr kommunal grunnskole. Gjennomsnittet i ASSS er 328 elever pr skole»

Samtidig merker jeg meg at Ap forsøker å finansiere tiltaket ved å ikke gjennomføre Høyres politikk mtp eiendomsskatten. Det er lite logisk å finansiere nye og dyre tiltak ved å IKKE gjennomføre andre partiers politikk. Sannheten er at tiltaket koster opp mot 30 millioner kroner. Å sette eiendomsskatten tilbake til 2011-nivå vil skaffe 12 millioner. Da gjenstår 18. For dette tiltaket alene.

Arbeiderpartiet i Tromsø må velge; enten må de innrømme at programmet ikke kan gjennomføres, eller så må de innrømme at eiendomsskatten må settes dramatisk opp for å gjennomføre det.