LUNHEIM: Mars er her, mange bruker de alt lysere dagene til å være utendørs.

Derfor er det å komme hjem til en dampende suppe, eller gryte, noe som virkelig er prikken over i-en.

Jeg vet ikke om noen supper/gryter som passer bedre som avslutning på en utedag enn en gulasj.

Gulasj er opprinnelig fra Ungarn, men har hatt sin seiersgang over hele Mellom-Europa. Du kan spise god gulasj på de fleste tradisjonelle restauranter fra Polen til Nord-Italia.

I utgangspunktet var det en bonderett som gjeterne - eller hyrdene - uten på den ungarske prærien - pustaen - kokte for å bli mette og holde varmen.

Hovedingrediensene i gulasj er enkle – søt paprika, hvitløk, mørt og smaksrikt kjøtt og gode rotfrukter – bedre blir det ikke.

FISK ISTEDEN? Solrik fiskesuppe

At gulasjen trenger lite arbeid og kan skjøtte seg selv mens du er ute i skisporet er også en helt åpenbar fordel ...

Gulasj

500–600 g høyrygg eller annet oksekjøtt som tåler langkoking.

2 paprikapølser (f.eks. Chorizo)

2 løk

3 ts paprikapulver

3 ss tomatpure

3–4 fedd hvitløk

1 ts knuste karvefrø

Salt og sortpepper

1 liter oksekraft

Skjær løk, pølser og kjøtt i terninger. Fres først løken, så pølsene og kjøttet i nøytral olje eller smør.

Strø over paprikapulver og rør godt rundt. Hakk hvitløk og la den frese sammen med det andre. Rør inn tomatpure, hell over oksekraft og strø over karvefrø.

MER LANGKOK? Lammeskanker kokt i vin

La koke under lokk i to timers tid. Smak på krafta underveis. Synes du at det trenges mer sting er cayennepepper et krydder som passer godt sammen med den søte paprikaen.

3 poteter

1–2 gulrøtter

2 stenger selleri

Skjær i terninger og legg i gryta. Kok i ytterligere to timer – siste halvtimen uten lokk.

Det er viktig at både kjøtt og grønnsaker er skikkelig møre. Gryta blir litt jevnet av potetene og avkoket fra kjøttet.

Gulasj kan gjøres enda rikere ved å blande inn knødel, sauerkraut eller bønner.

Til gulasj serverer man godt brød, smør og kanskje en liten klatt rømme i gryta.

I glasset kan man ha en rund og fruktig rødvin – gjerne en italiensk Primitivo. Eller så kan man drikke øl med høy humlefaktor – noe jeg foretrekker.

Vel bekomme!