Både eldrerådet og pårørende reagerer på kriseløsningene til byrådet. Berit Kirkpatrick og Sidsel Haldorsen fra eldrerådet fikk tidligere denne uken selv se rommet der byrådet har besluttet å legge to utskrivningsklare pasienter fra UNN. De har forståelse for at det haster med å finne løsninger, men stiller spørsmål ved hvor lenge det er meningen at pasienter skal oppta fellesarealer ved Kroken sykehjem.

– På kort sikt ser vi nødvendigheten av å gripe til slike løsninger, men på lang sikt synes jeg det er kritikkverdig om de skal ha pasienter liggende her, sier Haldorsen.

De peker på at det verken er tilgang på vann eller toalett i rommet, og at det går ut over det generelle bomiljøet på sykehjemmet.

-Det innsnevrer jo de andre beboernes sosiale liv. De stenger jo av stua som de pårørende bruker for å sitte litt skjermet når de er på besøk, sier Kirkpatrick.

Mangler toalett

Tromsø kommune har over tid slitt med å finne plass til utskrivningsklare pasienter fra UNN. Kapasiteten er sprengt, og kommunen er tvunget til å betale døgnpris så lenge pasientene blir liggende på sykehuset. Enhetsleder ved Kroken sykehjem, Jan-Erik Risvik, sier han har blitt pålagt å ta i bruk peisestua som dobbeltrom.

– Vi har fått ordre fra politisk hold om det, og har gjort så godt vi kan for å få i stand en god løsning. Vi er opptatt av å drifte forsvarlig, og det skal vi klare, sier han.

I e-post til iTromsø reagerer pårørende til beboere ved sykehjemmet på at det skal bo syke mennesker på rom uten toalett og vask. Men Risvik forsikrer at beboerne vil få tilgang på toalett — også om natten.

– Vi har fått ekstra bemanning knyttet til disse plassene, og trenger de hjelp til å komme seg på toalettet vil de få det, sier han.

Otium sentral

Eldrerådet konstaterer at de ansatte ved sykehjemmet har gjort sitt beste for å løse en vanskelig situasjon, men tror dessverre at behovet bare vil eskalere.

– Byrådet må ta tak i situasjonen som har oppstått, og ruste opp de sykehjemmene vi har samtidig som de planlegger nye. Prosessen med Otium er sentral i dette, og der må det bli fortgang, sier Haldorsen.

Hun er enig i at det er bedre å utnytte kapasiteten, fremfor å gi pasienter enerom på institusjoner utenfor kommunen. Men det forutsetter at det er snakk om midlertidige løsninger.

– Hvis det er snakk om korttidsplasser for folk som skal hjem til egen bolig, er det greit. Men som langtidsplass er det en dårlig løsning. Nå vet vi jo ikke hvem som skal bo her og hvor lenge, men det håper jeg at vi får svar på, sier Haldorsen.

Byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm, mener at fokuset må være på situasjon til de utskrivningsklare pasientene.

- Vi har opprettet tolv plasser rundt omkring på forskjellige sykehjem. Jeg har selv vært og sett på alle disse, og mener dette er en god løsning, sier Kanestrøm. Peisestua på Kroken sykehjem, er ifølge Kanestrøm heller unntaket enn regelen. - Alle de andre sengeplassene er på egne dobbeltrom, forklarer han. Han ser likevel ikke på løsningen i Kroken som problematisk. - Det er snakk om ei lita stue som er gjort om til et dobbeltrom. De som skal bo der kommer tross alt til å bo mye bedre enn når de ligger i korridoren på Universitetssykehuset Nord-Norge, mener han. Ifølge byråden er det situasjon på UNN som i denne saken må prioriteres. - Vi kan ikke ha det sånn at utskrivningsklare pasienter ligger og hemmer kapasiteten på sykehuset til en sånn grad at man har vært nødt å avlyse operasjoner, konstaterer han. Kanestrøm gjør det videre klart at det er korttidsplasser for utskrivningsklare pasienter som er opprettet, og at de vil få et like godt tilbud som de som bor på dobbeltrom ved andre sykehjem. - Sykehjemmene får finansiering for de ekstra plassene, og der det er behov vil vi øke kapasiteten. Det er ingen ideell situasjon, men vi gjør det vi kan, sier han. Byråden skal snart møte eldrerådet for å orientere om planene fremover. - Vi skulle helst hatt Otium ferdig i dag, men slik er det ikke. Det vil ikke stå ferdig før vinteren 2016-2017, forklarer han.

DOBBELTROM: Sidsel Haldorsen og Berit Kirkpatrick håper ikke peisestua på Kroken sykehjem blir en varig oppbevaringsplass for pasienter fra sykehuset. Foto: Ronald Johansen
FELLESAREAL: Når pasientene kommer, må de som bruker peisestua til å se på TV finne en annen plass å sitte. Foto: Ronald Johansen
POSITIV: Kristoffer Kanestrøm, byråd for helse og omsorg mener løsningen er uproblematisk. Foto: Ronald Johansen
DOBBELTROM: Sidsel Haldorsen (til høyre) og Berit Kirkpatrick håper ikke peisestua på Kroken sykehjem blir en varig oppbevaringsplass for pasienter fra sykehuset. Her er de sammen med enhetsleder Jan-Erik Risvik. Foto: Ronald Johansen