Det er i hovedsak mennesker som av en eller annen grunn sliter i det private boligmarkedet som søker bolig hos kommunen.

Ved siste opptelling sto 135 personer i kø for å få bo i en av de 900 boligene Tromsø kommune har til disposisjon til denne gruppen.

– For to år siden sto kun 65 personer i den samme køen. Det har vært en ganske dramatisk økning, sier Ulf R. Hansen ved boligkontoret.

I tillegg til de 135 menneskene som venter, kommer beboerne på Otium, der ytterligere 30 mennesker mister botilbudet i løpet av kort tid.

– Man har vært nødt til å ta vanskelige beslutninger for å gjøre situasjonen bedre på lengre sikt. Det har ført til at vi nå har fått en utfordring, sier Hansen.

Prioriterer beinhardt

For dem som står i kø betyr det at de risikerer å vente lenge. Noen vil kanskje aldri få hjelp av kommunen til å skaffe seg bolig. Det må prioriteres beinhardt.

– Det er de som har størst behov i forhold til det tilbudet vi kan gi dem som får bolig først, sier Hansen.

Kommunen er ikke forpliktet til å finne boliger til alle, men boligkontoret forsøker å hjelpe flest mulig.

– Det er ikke slik at man har krav på kommunal bolig. Rettighetsbasert bolig gjelder kun de som har et akutt behov. De sakene er det NAV som vurderer, forklarer Hansen.

Flere familier

Mens det tidligere var om lag 80 prosent enslige blant søkerne, er det nå stadig flere som søker om tre – og fireroms leilighet.

– Blant dem er det også barnefamilier. Vi ser at flere familier er vanskeligstilte nå enn tidligere, sier Hansen.

I det lange løp koker mye ned til utviklingen i boligmarkedet. Med finanskrisen fulgte det nedgangstider i byggebransjen, og det ble bygd færre boliger.

– Til syvende og siste er det tilbud og etterspørsel som styrer. Mens det før ble bygd flere boliger enn tilflyttningen skulle tilsi, bygges det nå færre, sier Hansen.

Ny strategi

Det har tvunget Tromsø kommune til å tenke nytt i sin boligstrategi.

Målet er at flest mulig skal eie, heller enn å leie. En egen medarbeider hjelper folk med å finne boliger og starte prosessen med å kjøpe.

– Mange er redd for den forpliktelsen det er å eie, uten at det er grunn til det. Da er det mer rasjonelt å hjelpe dem med å kjøpe, enn at de fortsetter å leie, sier Hansen.

Samtidig har kommunen gått i det private markedet og kjøpt flere boliger.

– Det er også for å avhjelpe situasjonen, men ofte er det en utfordring å finne noe som passer behovet og som ikke er for dyrt, sier Hansen.