Sjøtun: – Dette er noe jeg alltid har hatt lyst til. Da muligheten til å skape noe eget plutselig dukket opp, kunne jeg ikke si nei, forklarer Trudie Baker.

Bredt tilbud

Sammen med Per Bakke og Chas Walker åpnet Baker Sjøtun brygge i Kattfjord i midten av mai. Her leier de ut tre leiligheter, driver kafé, tilbyr besøkende guidede fisketurer og hvalsafari, samt utleie av båter og båtplass. Det er også mulig å leie kafélokalet til private arrangementer.

– I forrige uke hadde vi 30 stykker her på en privat bursdagsfeiring. Vi har også leid ut lokalet til bryllupsfest og minnestund siden åpningen. Vi har derimot ikke hatt så mange overnattingsgjester hittil, men det handler nok litt om at vi ikke har annonsert godt nok at vi faktisk finnes. Nå har vi imidlertid inngått avtale med et tysk turistselskap. Ellers er det viktig for oss at folk i Tromsø vet om oss. Vi ønsker at dette skal være et sted både for tilreisende turister, men også for lokalbefolkningen, påpeker Baker.

Drøm om å eie

1. mai overtok 53-åringen lokalet sammen med Bakke og Walker. Foreløpig leier de stedet, men drømmen er å eie selv.

– På sikt ønsker vi å kjøpe dette stedet, men først må vi bygge opp driften slik at vi kan få lån. Overlever vi denne vinteren, tror jeg det kommer til å gå fint. Da vil vi ha blitt litt mer kjent når neste sommersesong starter opp, forklarer hun.

Når iTromsø besøker Sjøtun brygge på formiddagen er hennes kollega Chas Walker i ferd med å klargjøre fiskebåten «Lady Elsie» for å ta med seg seks britiske turister ut på fisketur. Her velger de besøkende selv om de ønsker en fire, seks eller åtte timer lang fisketur, der både torsk, hyse, sei og kveite er innen rekkevidde. For Walker var det nettopp fisket som lokket ham til Norge og Kattfjord.

– Jeg hadde hørt at det var langt mer fisk her nord, så for to år siden pakket jeg båten med alt jeg skulle ha med meg, ventet til det var meldt bra vær og førte båten fra England, via Skottland og opp hit til Nord-Norge, forklarer Walker.

– Min nye hjemplass

At 65-åringen pakket sammen livet sitt i England og dro nordover i godt voksen alder, har han ikke angret ett sekund på.

– Det er fantastisk å bo her, både på grunn av omgivelsene og folkene. Dette er min hjemplass nå, slår Walker fast før han legger til:

– Så langt har fisket vært en suksess siden vi startet her i Kattgjord. Det har overgått mine forventninger.

Det er imidlertid ikke bare fisketurer 65-åringen har ansvaret for. Fra oktober av skal Sjøtun brygge også tilby sine gjester hvalsafari fra båten «Lady Elsie», et virksomhet Walker har hatt stor suksess med.

– Dette blir mitt tredje år med hvalsafari. Vi har fått gode anbefalinger på Tripadvisor, så det er nesten så jeg må klype meg i armen over hvor bra det går, forklarer han entusiastisk.

Ville lære språket

Mens det var fisket som lokket Walker nordover, har Tromsø alltid hatt en spesiell plass i hjertet til Baker.

– Min mor, Bjørg Paulsen, er fra Tromsø, men flyttet til England i ung alder. Jeg har imidlertid en stor familie her i Tromsø med tanter, onkler og søskenbarn, så jeg har alltid hatt en drøm om å flytte hit etter å ha tilbrakt flere flotte ferier her, forklarer hun.

Det skulle imidlertid gå hele 50 år før Baker i 2012 tok steget og forlot London til fordel for Tromsø.

– Da bestemte jeg meg for å flytte nordover for å bli mer kjent med familien min her og lære meg språket. Da jeg kom hit høsten for tre år siden kunne jeg bare si noen få setninger som «Jeg heter» og slikt på norsk, forteller hun.

I utgangspunktet hadde imidlertid ikke Baker noen plan om å bosette seg her for godt.

– Nei, det hadde jeg ingen tanker om, men nå ønsker jeg å bli. Jeg er så lykkelig her. Jeg elsker sesongene i Norge, maten, naturen, snøen, at jeg bare kan gå ut av døra for å plukke bær og det å lære å gå på ski. Dessuten er det ikke så kaldt her som mange skal ha det til, mener Baker.

53-åringen har også funnet kjærligheten etter at hun kom til Tromsø og bor nå på Sjøtun sammen med sin norske kjæreste.

– Familien min sier nå at jeg har blitt mer norsk enn min mor. Det er for eksempel jeg av oss to som har bunad og feirer 17. mai, forklarer Baker lattermildt.

Møteplass

Nettopp det å bli en del av lokalsamfunnet, er noe som er viktig for Baker.

– Når man bor i London er man nærmest anonym, mens det jeg elsker mest med å bo her er at jeg begynner å bli en del av lokalsamfunnet, innrømmer hun.

Dermed har 53-åringen også et stort fokus på at Sjøtun brygge skal være en møteplass for dem som bor i Kattfjord og omegn.

– Lokalbefolkningen her har vært så hyggelig mot oss, så vi håper dette blir et sted de har lyst å bruke. Forhåpentligvis får vi skjenkebevilling i slutten av august og vi ser for oss å kunne vise fotballkamper på projektoren vi har her og arrangere filmkvelder innimellom. For øyeblikket har vi åpent på dagtid alle dager, men åpningstidene er noe vi vurderer forløpende. Det avhenger av interessen, forklarer hun.

Til tross for at Sjøtun brygge drives av to engelskmenn og én nordmann, er maten de tilbyr så norsk som den kan få blitt.

– Det er Per som står for matlagingen. Da går det i hjemmelaget husmannskost som lapskaus, fiskekaker og karbonader, mens jeg baker kaker og kjeks. Her har vi imidlertid litt engelske innslag som blant annet fruktkake, i tillegg til at jeg prøver å innføre skikkelig britisk ettermiddagste, forklarer Baker.

Nå håper hun bare på flere besøkende slik at Sjøtun brygge viser seg å ha livets rett.

– Det er selvsagt skummelt å satse alt på dette, men hadde jeg ikke våget å prøve, hadde jeg alltid kommet til å angre. Selv om dette skulle vise seg å mislykkes, har jeg oppnådd noe.