Til helgen braker det løs med den årlige Amandapris-utdelingen i Haugesund. I midten av juni ble det kjent at filmen «Flink pike» var en av 13 filmer som folket kunne stemme fram til «Folkets Amanda».

Forrige lørdag kunne Melkeraaen slippe jubelen løs. Hennes dokumentarfilm er en av fem som har fått nok stemmer og er nominert til prisen.

Rørt

– Det føles veldig stort å bli nominert. Jeg har konkurrert med de store norske spillefilmene, så er det helt fantastisk at en dokumentarfilm har gått videre som en av de beste kinofilmene, sier hun.

– Det betyr ekstra mye for meg at det er folket som har stemt filmen fram. Det er publikum jeg har laget filmen for, så det er helt fantastisk. Det betyr mye at så mange liker filmen. Jeg ble rørt og svært glad da jeg fikk vite det, legger hun til.

Dokumentarfilmen «Flink pike» er blant de fem siste filmene som kan stikke av med seieren og avstemmingen fortsetter på Dagbladet helt fram til direktesendingen lørdag.

Deprimert

Melkeraaen er fra Øksnes i Vesterålen, men har vært bosatt i Tromsø. Hun bodde i Trondheim før hun flyttet til Lillehammer, hvor hun uteksaminert fra Dokumentarlinjen ved Høgskolen i Lillehammer i 2004. I løpet av de fire neste årene rakk hun å lage 12 filmer, arrangere festival og bli kåret til årets Nord-Norske filmskaper. Hun jobbet knallhardt og presset seg selv, men til slutt sa kroppen stopp. Hun ble alvorlig deprimert.

Året er 2008, og Melkeraaen blir innlagt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo. Hun bestemte seg for å dokumentere sin egen hverdag, både oppturer og nedturer knyttet til diagnosen, samt beslutningen hun tok om å ta elektrosjokk. Dette resulterte i filmen «Flink pike» som kritikerne har hyllet som modig og ikke minst en dokumentarfilm som gir et ærlig bilde av psykisk sykdom.

Dokumenterte sykdommen

– Da jeg først hadde bestemt meg for å lage filmen, så ble det veldig viktig for meg å gi et ærlig bilde av hvordan jeg hadde det. Det er ei venninne av meg som hadde store deler av foto og jeg fikk god støtte fra familien hele tiden, sier hun.

– Filmen viser også elektrosjokkbehandlingen jeg tok. Dette er noe jeg aldri har angret på. Når man er så langt nede som jeg var, så er dette en effektiv måte å få løftet seg igjen, forklarer hun.

Siden premièren av filmen i 2014 har hun fått mange gode tilbakemeldinger fra personer som har opplevd det samme som henne.

– Jeg har blitt stoppet på gata der folk takker meg for å ha laget filmen, forteller hun.

Har med broren

En av de sentrale personene i filmen er Melkeraaens bror, Magnus Melkeraaen. De skal sammen dra på Amandapris-utdelingen førstkommende lørdag.

– Jeg har aldri vært på dette før, så jeg er litt nervøs. Jeg er veldig takknemlig for å ha blitt nominert og det ville selvfølgelig være helt fantastisk å vinne, sier hun.

Solveig Melkeraaen ble rørt da hun fikk beskjed om at hennes dokumentarfilm er blitt stemt fram som en av de nominerte til Amanda-prisen. Foto: Privat