Le Cafe Nerstranda:

Inspeksjon: 30.09.2014

Hovedinntrykk: – Dårlig renhold på kjøkkenet. – Personalet synes ikke å ha tilstrekkelig kunnskaper om basale hygieniske prinsipper. – arbeidsflyten i kjøkkenet innebærer etter Mattilsynets vurdering høy risiko for kryssforurensing av lett bedervelige råvarer og ferdige spiseprodukter.

Vurdering: Mattilsynet vurderer regelbruddet som alvorlig.

Pålegg: Det skal gjennomføres grundig renhold av gulv, vegger og utstyr i kjøkkenet. Virksomheten må i tillegg bedre sine renholdsrutiner for å sikre regelmessig og godt renhold i kjøkkenet.

Daglig leder Yngve Ness ønsker ikke å kommentere påstandene som legges fram i rapporten fra mattilsynet.

Aunegården AS:

Inspeksjon: 02.10.2014

Hovedinntrykk: – Virksomheten har ingen fungerende internkontroll. – Opplæringen av de ansatte er mangelfull. – Mye rot i lagerrom oppe i 2. etasje. – Håndvaskpunkt i kjøkken og personaltoalett ute av drift.

Vurdering: Ved toalettbesøk er det fare for smitteoverføring. Kjøkken og serveringspersonale skal ikke utsettes for smitte ved å bruke et toalett som er tilgjengelig for publikum. Mattilsynet varsler vedtak i denne saken fordi håndvask og eget personaltoalett er vesentlig for mattryggheten.

Pålegg: Taket i kjøkkenet må skiftes. Golv og vegger og utstyr må sjekkes og oppgraderes etter behov slik at renholdet kan fungere tilfredsstillende. I alle virksomhetens rom og kroker må det ryddes, uvedkommende ting må fjernes og sprekker og skader som vanskeliggjør renholdet må utbedres.

iTromsø har ikke lykkes å komme i kontakt med daglig leder Knut Hind.

Rica Ishavshotell Tromsø:

Inspeksjon: 30.09.2014

Hovedinntrykk: – Det ble oppdaget en kasse med fersk iset laks som gikk ut på dato samme dag som inspeksjonen ble avholdt. En liten bakke med rått, marinert kyllingkjøtt, merket 16.09, ble oppbevart på kjølerommet. Kjøttet ble kastet. – To av kokkene hadde svært skitne forklær på seg under inspeksjonen. – Det var smuler og andre matrester i tallerkenskapet under arbeidsbenken. Skapet sto åpent. Det var skittent på hyllene under kokeøya og i av steikepannene som ble oppbevart der. Det var mye støv i taket rundt ventilasjonsåpningen i bakeavdelingen.

Pålegg: Virksomheten skal gjennomføre nødvendig renhold lokaler og utstyr og etablere en rutine som sikrer regelmessig renhold av hyller og skap. Virksomheten må også gjennomgå sine rutiner for personlig hygiene og sørge for at alle ansatte får nødvendig opplæring og bruker rent arbeidstøy. Bruk av klokker, ringer, armbånd og annet løst utstyr bør vurderes.

– Kontrollen ble utført mot slutten av en arbeidsdag, og forklærne til kokkene bar preg av dette. Også urenhetene som ble avdekket på kjøkkenet var et resultat av dette. Når det kommer til kyllingkjøttet, så var dette merket med en intern produksjonsdato, og ville blitt kastet uansett. Laksen, som hadde ”best før” dato samme dag som inspeksjonen fant sted, hadde ikke blitt rullert skikkelig i systemet, og dette var ikke annet enn en menneskelig glipp. Alle de andre kassene med laks var godt innenfor holdbarhetsdatoen, sier Andreas Mikkelsen, kjøkkensjef på Rica Ishavshotell.