For tredje år på rad tar sykehjemmene i kommunen inn ungdommer som sommervikariater, men ingen har så mange som Sørtromsøya sykehjem.

- Vi har 18 ungdommer som jobber utelukkende for trivselsbedrende tiltak. Det inkluderer å gå tur, steke vafler, spille gitar og andre ting som øker de ansattes kapasitet til å gjøre sin jobb, sier Wenche Hanssen, fagleder for kultur ved sykehjemmet.

Les også: Selvstendig frisør på sykehjemmet

Glemsel går bra

Samtlige av ungdommene, med kun ett unntak, har sin aller første jobb.

- Jeg går helse-og sosial på Breivang og synes det er fint å kunne få erfaring på denne måten. Det er småting i hverdagen som gjør at beboerne stortrives, sier Rikke Marie Kristiansen (17).

Videre forteller Kristiansen at det for henne er en glede å kunne se beboerne glade, selv om hun vet det ikke alltid varer.

- Så lenge de får de gode øyeblikkene gjør det ikke noe at de glemmer det igjen fem minutter senere. Det vil alltid være utfordringer og deler av arbeidet som er tyngre, men det lærer man å takle, sier hun.

Ifølge fagleder Hanssen får sykehjemmet gode tilbakemeldinger fra beboere, pårørende og ansatte om tiltaket.

- Ungdommene får innblikk i eldreomsorgen på en fin måte, man rekrutterer helsefagarbeidere og de ansatte får frigjort kapasitet. Ikke minst får de eldre trivelige dager og kvikner til - det er viktig for livskvaliteten og det gir en følelse av å få være med på noe, forteller Hanssen.

Les også: Fremmer mangfold på arbeidsplassen

Elsker jobben

For Ingrid Aslaksen (16) er det andre sommerferie hun tilbringer på sykehjemmet.

- Det er godt miljø og det å se hvor glade og takknemlige beboerne blir er helt fantastisk. Jeg elsker å jobbe her, sier Aslaksen, som i fremtiden ser for seg å være sysselsatt i et lignende miljø.

Ungdommene er i aldersgruppen 14-17 år og jobber fire timer om dagen i fire uker. Det er imidlertid noe ekstra tidkrevende for enkelte.

- Vi bruker to og fire timer på transport - en vei. Det betyr at ti timer av dagen går til sommerjobben. Noe må man da bedrive tiden med - og vi synes det er verdt det, sier Sera Ingebrigtsen (15) og Bebo Batinska (16), som bor i distriktet.

Les også: Fikset millionhage på dugnad