For den kanskje mest kjente leverretten i hele Middelhavsområdet – Fegato alla veneziana – får tennene til å renne i vann på i hvert fall meg.

Som man kan høre fra navnet så er det en rett som har sitt opphav i området rundt Venezia, men den er like populær over hele Italia.

Mør, saftig og smaksrik lever i perfekt harmoni med søt og mykstekt løk – kan ikke bli bedre!

At det i tillegg er sunt (masse jern, A- og D-vitaminer) samt billig – et kg lammelever koster mindre enn 30 kroner – gjør det enda bedre.

Det går dessuten veldig raskt å lage retten – på tre kvarter har man en full middag.

Fegato alla veneziana

150–200 gram lever per pers

1 gul løk per pers

1/2 dl olivenolje

25 gram smør

3 ss eplesidereddik

1 knippe persille

Salt og sort pepper

Skjær først løken i skiver. Løken skal stekes i olje og smør i en stor stekepanne på mellomsterk varme helt til den faller sammen og blir myk. Dette kan gjerne ta en halvtime.

Løft opp løken og legg den på en tallerken når den er ferdig.

Skjær leveren i strimler. Puss vekk hinnene og de største blodkarene, de kan bli litt «gummiaktige».

Stek leveren i samme fett som løken i fem-seks minutter. Strø over salt og pepper (og kanskje litt rosmarin?)

Bland sammen løk og lever, hell på eplesidereddik (eller hvitvinseddik eller sitronsaft – begge deler går bra) og la eddiken koke inn. Strø over rikelig med finhakket persille.

Pannestekte poteter

Skrell to poteter per person og kok disse nesten myke.

Hell av vannet og legg i et tørkepapir i kasserollen slik at vennet kan fordampe.

Skjær potetene i tykke skiver og stek disse i smør/olje til de har fått fin farge på begge sider. Strø på salt og pepper.

Dampede bønner

Legg en neve brekkbønner per person i kokende vann med litt salt. La de få maks ett minutt i vannet før du heller av vannet.

Risle litt olivenolje over bønnene og bland sammen. Strø over godt flingesalt og litt sort pepper.

Når du lager mat fra Veneto-området må det selvfølgelig få selskap av lokal vin. Jeg serverte en litt kraftigere Ripasso, men en god Valpolicella holder godt.

Buon appetito!

ENKLE RÅVARER: Lammelever er koster mindre enn 30 kroner per kg. Løk, poteter og selleri er heller ikke dyrt.
LANGTIDSSTEKT: Løken skal stekes på medium varme helt til løken er myk, søt og er blitt gylden.
Bland SAMMEN: Løk og lever blandes sammen og dynkes i litt eplesidereddik. Poteter stekes i skiver.